Читај ми!

Бисерно острво Тисе, туристичка оаза и дом јединствене врсте грожђа у Европи

На туристичкој мапи Србије Бисерно острво код Новог Бечеја заузима посебно место. Назив бисерно – овај предео је добио јер је острво са свих страна окружено реком Тисом. Овде успева и једна врста винове лозе – јединствена у Европи – чија је берба управо у току.

Парк природе стара Тиса је под заштитом републике Србије и то као значајно природно добро трећег степена и простире се на површини од 980 хектара.

„Посебно је значајно за ловце и риболовце, јер је веома богато ловиште богато је и рибом и налази се између новог и старог тока реке Тисе и у предивној природи. Апсолутан потенцијал за развитак општине“, каже председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић.

Ипак најлепше пределе острва улепшавају виногради који се простиру на површини од 20 хектара, ових дана у току је берба грожђа.

„Очекујемо добар принос и добар род с обзиром да се овде узгаја специфична сорта мускан крокан који се налази само овде на Бисерном острву. То је аутохтона сорта која је опстала готово једино овде у Европи и очекујемо добар принос јер јој одговара сушно и топло лето“, истиче власник винограда, Милош Срећковић.

Наводи и да очекује негде око 25 до 30 хиљада литара вина с обзиром да су мали приноси јер се прави изузетно квалитетно вино.

„Половина рода ће завршити у нашим екслузивним ресторанима, а половина ће вероватно отићи у извоз за Дубаи“, објашњава Срећковић.

У берби учествује педесетак мештана јер то је прилика да се заради која дневница за предстојећу зиму.

„Ја сам пензионер и имам малу пензију па ми се овде указала прилика да зарадим који динар, није тешко, лепо је време грожђе је идеално, ова година је стварно понела што није било одавно“, каже Анка Ковачев из Новог Бечеја.

Легенда каже да је гроф Рохонци у штапу из Алжира у 19. веку донео ову лозу засадио на Бисерно острво где се једино до данас одржала у Европи.

број коментара 0 Пошаљи коментар