Читај ми!

Кроз норвешки крајолик једном од најлепших железница у свету

Возили смо се Бергенском железницом, једном од најлепших пруга у свету, која спаја Осло и Берген.

Бергенска железница је највиша пруга севера Европе. Протеже се фасцинантним пределима југа Норвешке, спајајући престоницу Осло са другим по величини градом Бергеном, смештеним на југозападу земље.

Тих око 500 километара провешће вас кроз пределе нестварне лепоте шума, језера, фјордова, речних брзака, снегом прекривених планинских висоравни.

Током готово седам сати пута нећете моћи да одвојите поглед од прозора, који вас, у зависности од доба године, у само једној вожњи може провести кроз сва четири годишња доба и калеидоскоп свих могућих боја које природа уме да подари.

Железница има 180 тунела и 22 станице.

Lonely planet је ову трасу прогласио једном од најлепших у свету. Већ више од једног века Бергенска железница је спона између истока и запада Норвешке. Иако је званично отворена 1909. године, планови за изградњу датирају из 1871.

У изградњи је учествовало више од 2.400 радника. Посебан инжењерски изазов представљала је траса од стотинак километара кроз високе планине између Мјелфjела и Геила.

Машиновође на овој рути имају обичај да кажу да имају канцеларију с најлепшим погледом на свету.

Напуштајући Осло и оближње живописне увале разуђеног Осло фјорда, начичкане бродићима и једрењацима, пруга води кроз низине преко Аскера и Драмена, пре него што допре до шумама прекривених идиличних брдовитих предела, који подсећају на алпске.

Одатле ће се, у зависности од временских прилика, кроз прозоре смењивати задивљујући пејзажи, од сунцем окупаних језера и острваца са раштрканим типичним норвешким дрвеним кућицама, које се огледају у бистрој води, преко драматичних речних брзака и водопада, усечених у планинске масиве, до магличастих обриса сивозелених фјордова, чији се врхови губе у спуштеним кишним облацима.

На путу од Осла до Бергена пруга пролази и преко сурово лепе највише европске висоравни, Хардангервида. Највиша тачка пруге је станица Финсе на 1222 метра надморске висине.

Већина туриста, која има бар два-три дана на располагању за истраживање ове области, у станици Мирдал преседа на старински воз Фламсбана, који води на незаборавно путовање живописним пејзажима до Флама (или по норвешком изговору приближније Флома), градића на обали Нарејфјорда, једног од најлепших фјордова, под заштитом Унеска.

Одатле се најчешће отискују на крстарење овом воденом лепотом.

Могуће је искрцати се и у Восу, који многи зову адреналинском престоницом Норвешке, због бројних спортских активности којима у овом градићу можете да се бавите, од сплаварења речним брзацима, вожње гондолом и скакања с падобраном са оближње планине, до „уобичајених“ скијања, планинарења или вожње планинским бициклима.

Они који, попут нас, нису имали времена за сав тај луксуз, задовољиће се и незаборавним боравком у Бергену, трговачком граду и највећој норвешкој луци.

Овај град, смештен на седам брда, чији зелени врхови претећи стреме ка небу, пружиће вам прилику да заокружите утиске са путовања које вам је омогућило да искусите све драматичне контрасте норвешке природе.

број коментара 0 Пошаљи коментар