Читај ми!

Право је време да посадите петуније и улепшате терасу или башту

Петуније припадају породици помоћница (solanaceae) и воде порекло из Јужне Америке. Једногодишње су биљке, а сада је време да њиховим раскошним цветовима, који долазе у скоро свим бојама, а има и пругастих и шарених, украсите балкон или двориште.

Једно су од омиљеног балконског цвећа, највише због тога што је петунијама период цветања дуг, па током целог прлећа и лета могу красити простор у којем се гаје.

Ипак, да бисте омогућили константно цветање и квалитетне цветове, који се, осим плишаном текстуром, одликују и дискретним специфичним, пријатним мирисом, потрудите се да петунијама пружите што боље услове за раст.

Иако нема специјалних захтева, и ова биљка углавном успева без посебне неге, потрудите се да ваше петуније имају довољно светла, да их редовно заливате и обезбедите им одговорајућу земљу и дренажу.

Најсигурније је да у расаднику набавите младе биљке. Потражите оне које су ниске и компактне, нису дуге и још не цветају - брже ће се прилагодити.

Садите биљке на раздаљини од 40 - 50 центиметара, без обзира на то да ли је у питању врста са ређим, крупним цветовима, или врста са ситнијим тањим цветовима.

Посадите младе петуније на отвореном пошто сте сигурни да су мразеви прошли, али пратите временску прогнозу и заштитите младе биљке од евентуалних касних мразева.

Петунијама је потребно пуно сунца или ће променити облик и неће цветати довољно.

Када је реч о земљи, добро ће расти у различитим врстама тла све док се тло добро дренира и док земља није стално и превише влажна јер то може да узрокује пропадање биљке из корена.

Земљиште треба да буде умерено плодно да би се подстакао најбољи раст. Пре садње сиромашно земљиште поправите компостом.

Иначе, петуније су прилично толерантне на топлоту, тако да не би требало да бринете о честом заливању. Темељно заливање једном недељно би требало да буде довољно (осим ако у вашем подручју нема дужих периода суше). 

Ђубрите петуније једном месечно ђубривом како бисте подржали њихов брзи раст и снажно цветање. Сорте са двоструким цветовима уживају у дози ђубрива сваке две недеље. Посаветујте се са радником у цвећари које ђубриво је најбоље за ваше цвеће, у зависности од услова гајења.

Проблеми приликом гајења 

Петуније имају мало непријатеља попут озбиљних штеточина,  инсеката или болести, иако лисне уши и пужеви могу бити проблем. Избегавајте влажење лишћа и цвећа приликом заливања како бисте спречили болести.

До средине лета већина петунија има тенденцију да добије врло дуге стабљике, стварајући цветове али без листова. Да би петуније лепо цветале, изданке треба орезати на отприлике половину њихове дужине. Ово ће подстаћи више гранања и више цветова.

Важно је и да редовно уклањате избледеле, старе или осушене цветове како бисте побољшали цветање и атрактивност биљке, што посебно важи за петуније са већим цветовима.