Читај ми!

Сакупљање олдтајмера је задовољство за душу и нема цену

Вредност старих аутомобила које поседује Горан Барлов, из села Вранеши, код Врњачке Бање, немогуће је проценити, јер је у њихову рестаурацију и одржавање уложено много труда, новца и времена. Највредније примерке из колекције излаже на скуповима олдтајмера, које неретко и сам организује у свом селу и другим местима.

Лако је пронаћи домаћинство Барлова у Вранешима. Испред куће обично је паркирано барем 5 старих аутомобила. У њиховом сокаку нема места за сва возила тако да се нека налазе код родбине и комшија.

Горан поседује и неколико мотора, попут БМВ-а из 1951. године на којем тренутно ради. Уложиће каже минимум 200 радних сати у рестаурацију овог класика под условом да пронађе одговарајуће делове. Жели да задржи оргиналност својих возила баш као што је мерцедес В115 из 1975. године.

„Он је највреднији и најбољи ауто у мојој колекцији. Највреднији је зато што је 100 одсто у оргиналном стању. Када је човек упоран пронађу се делови. И када је љубав велика у питању, све се може", истакао је Горан Барлов, колекционар олдтајмера.

У колекцији је 15 олдтајмера. Неки чекају на рестаурацију дуже од 10 година. Овај Фијат 1300, популарни тристаћ, постаће возило које је Горан користио у току службе у полицији до одласка у пензију.

„Из искуства знам да та рестаурација код мене не може тако брзо да се заврши. Значи трајаће сигурно годину, две. Тако да ће и овај овде тристаћ изгледати милицијски ауто као што је то биуло крајем седамдесетих и почетком 80-их година", рекао је Горан.

Пре 16 година Горан је основао клуб олдтајмера у Врњачкој Бањи. Окупља истомишљенике из целе Србије. Прилику да покажу своје скупоцене четвороточкаше добили су на релију олдтајмера.

„Идемо са скупа на скуп. То је веома скуп хоби. То су једноставно људи који живе за овај тренутак“, рекао је Зоран Бинић, секретар клуба олдтајмера у Врњачкој Бањи.

Од колекционара је најтеже добити информацију колико новца је уложено у аутомобиле. Већина ће рећи да немају цену. Зато ће Горан, своје фолксвагене, популарне бубе, а поседује три примерка, које ће поклонити својим ћеркама и њиховим породицама.