Читај ми!

Биљке које нам много дају, а мало траже

Биљке су ту да створе пријатну и здравију атмосферу у нашем дому, а не да буду терет. Замија, златна пузавица, драцена, монстера или фикус су прави избор за све оне који немају времена или воље да се свакодневно посвете њиховом одржавању.

Једна од познатијих биљака лакших за одржавање је замија. У народу је зову банкарка, баш зато што лепо успева и у канцеларијама без пуно светлости. Светлост јој у ствари не смета, али је важно да јој не буде директно изложена.

Не мора ни често да се пресађује, јер корењу не смета ни када је збијено. Залива се једном у две, три недеље. Пустите да се земља скроз просуши пре заливања, може и да се истушира.

Погодна температура за ову афричку биљку је изнад 15 степени.

Златна пузавица

„Биљка о којој сви можемо бринути, а није захтевна је епипремнум, златна пузавица. Она јако, јако брзо расте, то је њена карактеристика. Чак и воли да је мало слободно орезујете и сецкате, не смета јој то. Исто воли туширање. Обавезно, чувена реч, филтрирано светло. Значи, да није директно на сунчевој светлости, а опет да је близу простора где има довољно светлости. Заливање може бити једном у две недеље отприлике, просто пратите како се биљка понаша“, објашњава Јелица Спасојевић.

Заједнично за све ове биљке је прихрана, која може бити једном у сезони, на пар месеце или чак једном у пола године. Прихрањује се органиским или специјалним ђубривима за лиснате биљке, јер ниједна од ових биљака нема цвет, али има јако декоративну боју листа, додаје Спасојевићева.

Монстера делициоза

Једна од масивнијих биљака лакших за одржавање је монстера. Довољно је да јој се обезбеди дифузна светлост. Лети се залива једном недељно, а зими сваке друге недеље. Пресађује се онда када прерасте саксију. Повремено се може орошавати одстојалом водом и кишницом.

Драцена, с друге стране, не воли орошавање нити често заливање. Листови јој пожуте уколико добија превише воде и када је дуже у мраку изгубе се шаре по листу.

„Код свих ових биљака које имају већу лисну масу слободно можете употребити онај трик које знају насе маме и баке, кором од банане исполирати мало листове да добију онај лепи сјај", напомиње Јелица Спасојевић.

Сансеверија је такође јако занимљива и користи се као декорација на столу. Може дуго да издржи и у мањој саксији, као и да се уплете.

Када купимо биљке углавном морају да се пресаде у један или два броја већу саксију. Код ових биљака не морамо да журимо. Тек кад видимо да је прерасла саксију онда је пресадимо. Све ове биљке с лепим пролећним температурама можемо изнети напоље, али не на директну сунчеву светлост и не треба да буду на ветру.

Фикус је једна од биљака која се често може наћи у нашим домовима. Воли мало мање светлости него остале биљке. Може да се залива туширањем, али и једноставним заливањем једном у две недеље. Потребно је проверити да ли је земља влажна, али испод површине.

„Неке од ових биљака се лако размножавају. Епипремнум се буквално исече један листић, остави у чаши са водом неко време, док пусти корен, и после се пресади у другу саксију. Теорија не каже тако, али моје искуство из праксе, каже да она подноси темпертатуру, и онако мала, неких седам, осам степени, не више. Чак, када су мале њима прија нижа температура“, напомиње Спасојевићева.

Добро је обрисати листове од прашине да се поре на листу не би затварале. Током зимских месеци, када је ваздух у затвореном простору сувљи, биљке држати даље од грејног тела. На крају крајева, биљке су ту да створе пријатну и здравију атмосферу, а не да буду терет.

број коментара 0 Пошаљи коментар