Читај ми!

Голубовићев „Oтац“ освојио главну награду у Монпељеу

Главна награда на 42. Међународном фестивалу медитеранског филма у Монпељеу, у категорији дугометражних остварења, припала је филму „Отац“ Срдана Голубовића.

Потресна прича инспирисана истинитим догађајима, преточена у филмски наратив, одлуком стручног жирија овенчана је престижном наградом Златна Антигона, у такмичарском програму Дугометражни играни филм.

Након премијере на Берлинском филмском фестивалу, где је филм освојио две награде, ово остварење наставило је да ниже признања – Златна врата на Пула филм фестивалу, одличје за најбољи међународни наративни филм на 21. Међународном филмском фестивалу у Калгарију, као и Прву награду на 13. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије (ЛИФФЕ).

Главну улогу у филму тумачи Горан Богдан, а остале су поверене Борису Исаковићу, Нади Шаргин, Милици Јаневски, Вахиду Џанковићу, Јови Максићу, Николи Ракочевићу, Милану Марићу и Љубомиру Бандовићу. Први пут на филму били су Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.

Филм Отац подржали су Филмски центар Србије, немачки фонд МДМ, француски фонд Cinema du Monde, те филмски фондови Хрватске, Словеније и БиХ, Arte France и ZDF Arte, као и европски фонд Eurimages за копродукције.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 25. окт 2020, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Svi ...

Svi ljudi bi trebalo da vide ovaj film. To je prepoznatljiva tragedija i specifično izražavanje roditeljskog činjenja.