Читај ми!

Марко Јанкетић: Садизам егзекутора у „Дари из Јасеновца“ најпотресније чиме сам се бавио

У историјској драми о страдању српске деце у логору смрти „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића, поверена му је најтежа улога. О улози најкрволочнијег усташког официра, заповедника логора Макса Лубурића, за РТС говори Марко Јанкетић.

Лик злогласног садисте који је у смрт послао стотине хиљада Срба у Другом светском рату, убедљиво је оживео у филму који приказује мрак и ужас логора из перспективе једног детета. 

Марко Јанкетић, нашао се пред глумачким изазовом, да проникне у срж осведоченог психопатског ума.

„Најтеже је било да пробам да схватим које је то порекло те патолошке мржње према некоме само на основу националне или верске припадности, тако да то је нешто што мени није блиско и никада ми неће моћи да ми буде блиско“, рекао је Јанкетић.

Лубурић у филму углавном даје наређења за егзекуције, мирно их посматра уживајући у њима - у амбијенту који делује аутентично.

„Оно што је разликовало Јасеновац и Стару Градишку и читав тај ланац логора у НДХ је начин егзекуције тих људи. Чини ми се да је то било најтеже. Тај неки перверзни садизам који су ти егзекутори имали је вероватно нешто најпотресније чиме сам се бавио“, искрено је додао глумац.

Сама тема и прича, подразумевају суочавање са тешким, мучним сценама.

Ни глумцима није било лако током снимања филма, упркос естетици коју је редитељ применио.

„Није ишао у онај тотални натурализам да до детаља видимо све, али је чини ми се управо та естетика и омогућила да то буде у емотивном смислу буде још снажније“, каже Јанкетић.

Емотивну дистанцу и излазак из тескобе ове приче, тешко је направити, јер филм Дара из Јасеновца, једноставно увлачи и протагонисте и гледаоце у једну од највећих страхота у историји.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јан 2021, 15:28) - andrej [нерегистровани]

Konacno vrhunska kinematografija

Potomak sam prezivelih iz Jasenovca. jedva cekam prikazivanje filma u bioskopima i naravno reakciju sveta na dodeli oskara.

(четвртак, 21. јан 2021, 08:19) - Zvezdaš [нерегистровани]

Dara iz Jasenovca

- Sve i da se dogodi da osvoji najprestižniju nagradu za film , ovo delo Srpske kinematografije neće previše uzburkati ( Dotaći) dojučerašnje narode koji su predstavljali Sile osovine u Drugom svetskom ratu ! Prvo ti amerikanci su zadojeni devedesetih godina prošlog veka pa na ovamo informacijama o Srbima kao genocidom narodu i klinci u USA smatraće da je zbog toga to što se dešava na filmu i trebalo da nam se desi. A, da ne pričamo o hrvatskoj omladini ..

(среда, 20. јан 2021, 19:59) - ante [нерегистровани]

U

Bravo