Читај ми!

„Дара из Јасеновца“, пружена рука око које треба да се створи консензус

Шта нам говори чињеница да је телевизијску премијеру филма „Дара из Јасеновца“ гледала половина Србије и какав ће то утицај имати на друштво и његову културу сећања.

Филм и сама тема никога нису оставили равнодушним, а да ли ће и какав утицај имати на друштво, у емисији Око говорили су драматург и писац Владимир Коларић и историчари Милован Писари и Дејан Ристић.

Око филма треба да се створи конзенсус, сматра историчар Милован Писари, јер се у њему прави разлика ко је одговоран за злочине и кривица се не генерализује на читав хрватски народ.

С тиме је сагласан и историчар Дејан Ристић, који каже да Дара из Јасеновца мотивише на друштвени дијалог. „Урађен је са пијететом према жртвама и високом нивоу одговорности. Филм је једна пружена рука“, наглашава Ристић.

Драматург и писац Владимир Коларић истиче да је Дара из Јасеновца суочавање са страдањем сопствене заједнице у прошлости, које се тиче свих нас дубоко и у идентитетском и личном смислу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 02. мар 2021, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Suština priče

Suština ove priče je da svet 75 godina nakon dolaska komunista na vlast NE ZNA šta se dogodilo u NDH, kolika su bila stradanja srpskog naroda i ko je za ta stradanja kriv. Imenom i prezimenom. Svi do jednog. To je sve razjašnjeno u oslobođenoj nacističkoj Nemačkoj 1945-1946 godine. Kao i u drugim zemljama gde su nacisti vršljali. Zašto to sve nije razjašnjeno u navodno "oslobođenoj" nacističkoj NDH, 1945-1946 godine i zašto većina krivaca nikada nije kažnjena? To je osnovno pitanje. Zašto bilo kome treba ovaj film 2021. godine? Onima na vlasti u FNRJ/SFRJ/SRJ/SCG/Srbiji ranije izgleda nije bilo u interesu da se istina ikada sazna i zato se nije ni saznala. A istina je da su Brozovi komunisti sprečili da se ustaše kazne i da se istina o stradanju srpskog naroda sazna, a posebno da se najveći deo odgovornih nikada ne kazni. To je suština priče, koja ni danas ne sme da se objavi.

(среда, 24. феб 2021, 10:41) - Suprotno mišljenje! [нерегистровани]

Nismo ono ...

šta mislimo o sebi,već smo ono,šta drugi o nama misle!

(среда, 24. феб 2021, 06:01) - anonymous [нерегистровани]

Šumadinac

Narod u Bosni je tokom drugog svetskog rata doživeo najgore strahote i zverstva koja su normalnom čoveku nezamisliva i to govorim o svim narodima. Bosna je bila teritorija na koju su pravo polagali Ustaše, Četnici, Partizani i Italijanski fašisti. Najgora zverstva su počinjena sa svih strana. Film Dara iz Jasenovca upravo govori o deci koja su zarobljena na Kozari, a ono što ustaše nisu odveli u Jasenovac odveli su Nemci na staro sajmište a radi se o broju od preko 10000 ljudi. Kada se uzme broj stradalih ljudi na područiju Jugoslavije tokom drugog svetskog rata, a koji je negde oko 1.6 miliona doći će mo do poražavajuće brojki, a to je da je najveći broj stradalog stanovništva posledica građanskog rata pre svega između Srba, Hrvata, muslimana i komunista. Drugim rečima narodi Jugoslavije su najmanje stradali od ruku okupatora Nemaca, Italijana, Bugara i Mađara. Nadam se da će RTS jednom uspeti da napravi jednu seriju koja će se baviti ovom tematikom, jer sva zverstva koja su se desila tokom drugog svetskog rata vuku svoje korene od stvaranja Kraljevine SHS.

(уторак, 23. феб 2021, 22:09) - milan fogel [нерегистровани]

dara iz jasenovca

Izvrstan film

(уторак, 23. феб 2021, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Uzalid mrznja

U svakom zitu ima kukolja to treba da svi jednom da shvate i da neosudjuju ceo narod

(уторак, 23. феб 2021, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

Promašaj

Ako je film promašio cilj ti si promašio život

(понедељак, 22. феб 2021, 22:03) - milan fogel [нерегистровани]

dara iz jasenovca

Moj brat i ja imamo sasvim suprotno misljenje o filmu. U Jasenovcu su stradali nasi baba i deda i dva strica.
Svaka čast režiseru, uspeo je da nam prenese svu trageduju, dve tri kapi krvi na licu ustaše, sve su rekle, bez senzacilonaških cena klanja i svega i svega strašnog što se dešavalo u Jasenovcu i Staroj Gradiški, svaka čast, umetnička!

(понедељак, 22. феб 2021, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

.

"Драматург и писац Владимир Коларић истиче да је Дара из Јасеновца суочавање са страдањем сопствене заједнице у прошлости, које се тиче свих нас дубоко и у идентитетском и личном смислу."
Stanujem u Srbiji, imam ovdašnje dokumente, ali etnički nisam Srbin. Film je produkcijski dobar. Gluma nije vrhunska ali je zanatski dobra, dizajn produkcije u skladu sa idejom. Priča ne može ostaviti gledaoca ravnodušnim u intelektualnom smislu. Emotivno, film fukncioniše jedino u okviru pripadnosti. Hoću reći, film je namenjen Srbima. Mene je film ostavio potpuno užasnutim, ali nisam osetio da je to priča koja me se tiče. Ne relativizujem zločine, nikako. Ali ovakav film je izvesnom smislu promašio cilj.