Читај ми!

Циклус филмова и изложба посвећена Белмонду у Југословенској кинотеци

У част великана светске кинематографије Жан Пола Белмонда који је преминуо прошлог месеца у 89. години, Југословенска кинотека и Француски институт у Београду организовали су циклус филмова и изложбу посвећену том глумцу.

Био је француски Џејмс Дин, симбол француске кинематографије чији се развој огледао и у његовој каријери која је трајала више од пола века.

Снимио је скоро 80 филмова и у већини одиграо главне улоге. Због носа, који је сломио тренирајући бокс у младости, описивали су га као „очаравајуће ружног човека“.

Ипак, био је један од најшармантнијих глумаца и вечити заводник.

„Њега је публика волела захваљујући његовој појави, његовом шарму. Био је шармантан попут Жана Габена и он је можда инкарнација златног доба француске шездесетих година“, рекао је Станислас Пјере, директор Француског института у Београду.

Почев од Годара чији је филм До последњег даха обележио Белмондову каријеру, многи редитељи, представници француског новог таласа, поверили су му важне улоге.

Касније се посветио комерцијалним филмовима којима је такође остварио велики успех. Циклус у Кинотеци обухвата 12 остварења која су критика и публика најбоље прихватили.

„Он је умео да се опроба у многим жанровима, он је често снимао комедије, полицијске филмове, међутим у сваком од тих филмова Белмондо је био Белмондо, и сваки од тих филмова носи једну значајну искру коју је тешко описати а подразумева један вансеријски квалитет", изјавио је директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

И многобројне награде, попут признања Цезар, Златне палме, Златног лава, Ордена Легије части и многих других, потврђују да је Жан Пол Белмондо био један од најзначајнијих глумаца светске кинематографије, и да је то остао до последњег даха.

Белмондо је преминуо прошлог месеца у 89. години. 

број коментара 0 Пошаљи коментар