Читај ми!

Серија Црна свадба води вас на путовање на каквом нисте били

Серија „Црна свадба“ у наредних пет недеља, викендом од 20 часова на Првом програму, повешће гледаоце у свет мистерије. Инспирација за психолошки трилер са примесама хорора, како истиче редитељ Немања Ћипранић, је свет у којем живимо, то јест страшна данашњица.

Серија Црна свадба, чији су креатори сценариста Страхиња Маџаревић и редитељ Немања Ћипранић, светску премијеру имала је на 27. Филмском фестивалу у Сарајеву.

Прве две епизоде одушевиле су публику, а пред телевизијске гледаоце серија од 10 епизода стиже 30. октобра.

Ћипранић истиче да је у питању психолошки трилер са примесама хорора и мистерије, што није уобичајено у домаћем ТВ програму.

„Наша идеја је била да ову конвенцију жанра која је универзално разумљива свима на свету сместимо једну локалну причу, локални миље са обичајима и свиме што прати то и да пружимо публици једно путовање које није до сада видела", објашњава гост Јутарњег програма.

Црна свадба, обичај који је био инспирација за серију, и даље постоји у Источној Србији. Уколико мушкарац који је стасао за женидбу умре, сахрањује се у свадбеном оделу, а испраћа га вереница или нека друга девојка одевена у венчаницу.

„Иницијална инспирација јесте био злочин у Јабуковцу, та трагедија, али морам нагласити да се ми нисмо бавили реконструкцијом тог догађаја из пијетета према жртвама и породицама. Ово није документаристичка серија да бисмо (догађај) реконструисали верно", наводи Ћипранић.

Према његовим речима, много већа инспирација био је свет у којем живимо, данашњица и не само код нас него генерално у свету.

„Догађаји које пратимо из дана у дан су страшнији од Црне свадбе и онога о чему ми причамо. Жеља нам је била да пробудимо свест људи где ћемо завршити ако под хитно нешто не променимо", поручио је редитељ.

Љиљана Благојевић у серији Црна свадба тумачи улогу која припада више натприродном делу приче, а костим је такав да је глумица потпуно непрепознатљива.

„Текст је изузетно озбиљан и добро урађен, уметнички јако квалитетан", каже цењена уметница додајући да се њен лик појављује у четири епизоде, али да без обзира на то, толико је важан да без те улоге не може да постоји серија.

Прве две, од укупно 10 епизода серије Црна свадба, на мале екране стижу за викенд, од 20 часова на Првом програму РТС-а. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. окт 2021, 21:54) - Zokša [нерегистровани]

Crna Svadba

Senke nad Balkanom SUPER, Beležnica profesora Miškovića SUPER, Mislim da će i ova seruja osvojiti publiku tema je dobra, glumci odlični, drago mi je da i mi možemo naoraviti serije na ovako zanimljive teme!

(среда, 27. окт 2021, 18:23) - LaraCroft [нерегистровани]

Zašto mora naslov?!

Odgledala danas prve 2 epizode i baš mi se dopada.
Iskreno nisam ljubitelj naših serija,ali "Beležnica prof Miškovića" mi je baš legla.