Читај ми!

Феномен новије домаће кинематографије – филм „Тома“ погледало више од милион гледалаца

„Колико сећања стаје у песму и које су песме веће од живота“ – пожелело је да открије више од милион гледалаца филма „Тома“ и то за само два и по месеца приказивања.

Оваквим рекордом филм Тома, редитеља Драгана Бјелогрлића, који као копродуценти заједнички потписују Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић, постао је најгледанији филм новије домаће кинематографије.

Од свечане београдске премијере до данас, јавност у региону је брујала о овом биографском филму, информације из живота највећег југословенског боема постале су најчитаније у традиционалним медијима, баш као и на друштвеним мрежама, а феномен Тома додатно је био испраћен огромном популарношћу песме Поноћ, коју је продуцент и композитор Жељко Јоксимовић специјално компоновао за овај филм, а која данас броји 14 милиона прегледа на Јутјуб каналу.

Филм о животу Томе Здравковића, кога у насловној улози тумачи глумац Милан Марић, побрао је најпозитивније критике стручне јавности, као и најемотивније поруке гледалаца широм региона, а уједно је оборио и биоскопске рекорде: у првој недељи приказивања са више од 100.000 гледалаца, баш као и посећеност у једном дану (2. октобар) са 35.000 посетилаца.

Филм Тома прати личне успоне и падове једног од највећих певача, боема и уметника у некадашњој Југославији, чији су буран живот раскошно дочарали и глумци Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Паулина Манов, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Милена Радуловић, Милан Колак, баш као и Мирјана Карановић и Слободан Бода Нинковић.

Светску премијеру филм је имао на Филмском фестивалу у Сарајеву, док је већ сутрадан отворио Фестивал филмских сусрета у Нишу, где су Милан Марић, Тамара Драгичевић освојили награде за главне, а Сања Марковић и Андрија Кузмановић за епизодне улоге.

Пројекат Тома реализован је у сарадњи са „Телекомом“ Србија и Филмским центром Србије.