Читај ми!

Васил Хаџиманов уз Стефана Миленковића на Дочеку 7529. године

У оквиру Дочека 7529, Стефан Миленковић и новосадски камерни оркестар, "Camerata Academica", угостиће велико име џез музике, пијанисту и композитора, Васила Хаџиманова.

Наступ врсних музичара представља јединствен догађај у припреми Новог Сада за титулу Европске престонице културе. Хаџиманов ће се Миленковићу придружити у изведби нумера Преко брда, преко брега и The Christmas Song, а цео концерт публика ће моћи да испрати 13. јануара у 20 сати, како онлајн, путем платформе visitns.rs, тако и на Другом програму Радио-телевизије Србије.

Нови Сад ће отворити своју прву Градску концертну дворану, али и врата новосадске Академије уметности, будућим предавачима, Миленковићу и Хаџиманову. Долазак два виртуоза у град културе означава наставак изградње „нових мостова“, којима људи и процеси стварају просторе и програме, односно трајне легате пројекта „Европска престоница културе“.

Музичару чија су сва дела проглашена уметничким делима од културног значаја за Србију, композитору, пијанисти, незаобилазној спони за српски џез, Василу Хаџиманову и виолинисти који је проглашен уметником века, у чије многобројне наступе спадају концерти са са Берлинским симфонијским оркестром, Хелсиншком филхармонијом, оркестром Бољшој театра и многим другим, Стефану Миленковићу, неће бити први пут да наступају заједно.

У комбинацији са оркестром "Camerata Academica" , који је Исидора Жебељан упоредила са реномираним европским оркестрима, Васил и Стефан, комбинујући различите музичке стилове, таленат и страст, 13. јануар учиниће магичним и непоновљивим.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембар и 13. јануар, први пут ће бити реализован у онлајн формату, представљајући нове просторе за културу, као што су Фабрика, Складиште и Биро на Великом Лиману, будућа Челичана, мрежа културних станица и прва Градска концертна дворана.

У новогодишњој вечери, 31. децембра, Нови Сад, будућа Европска престоница културе, поклонила је публици широм света оперски спектакл Риголето, који је емитован преко платформе visitns.rs.

Поред Миленковића, Хаџиманова и камерног оркестра "Camerata Academica", 13. јануара наступиће и „Електрични оргазам“, „Буч Kесиди“, бенд „Џезва&Џезвица“, млада виолинисткиња Лана Зорјан, Новосадски дувачки квинтет, сопран Агота Виткаи Kучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Kовачевић.

Њима ће се придружити и српски репер Филип Арсенијевић, који ће за ову прилику наступити у иновативном аранжману "Surreal&Beyond", потом хор „Свети Стефан Дечански“ са гудачким оркестром „Орфелин“, док ће најмлађи уживати у Опери за децу Удружења уметника „Високо Ц“.

Детаљне информације програма можете погледати на платформи visitns.rs.