Читај ми!

Ђорђе Марјановић се опростио од публике, али она од њега никада неће

Легенда шлагера и синоним једног времена Ђорђе Марјановић, више није са нама. У 90-тој години није успео да победи ковид 19.

Од апсолвента фармације, до једног од најпопуларнијих певача на простору бивше Југославије, али и у Совјетском Савезу. Пунио је дворане и стадионе, владао сценом. Поред својих хитова, као што су „Девојко мала", "Романа", "Лазарела", "Никад није касно", волео је да пева француске шансоне, али и Боба Дилана.

Радио Београд за Ђорђа Марјановића био је судбоносно место.Ту је препознат његов раскошни таленат и харизма. Од тренутка када је отпевао легендарни "Звиздук у осам", 1958.године, који је постао симбол једног времена, музика је постала његов живот.

Публику, којој се безрезервно давао, освојио је искреношћу, благим осмехом, спонтаношћу, страственим сценским наступом.

Својом појавом изазвао је револуцију у забавној музици. Ушао је у анале као први певач забавне музике који је уз певање, падао на колена, плакао, бацао сако у публику. И отпевао најлепшу песму о Београду.

„Отишао је највећи од свих великана наше музичке сцене. Памтићемо га као сјајног певача, изузетног забављча и шармера, великог текстописца и композитора. Некога ко је увек померао границе и на више и на боље", рекао је Владимир Граић, директор ПГП РТС-а.

Појављивао се и у неколико филмова и серија, као аутентичан лик једног времена.

„Ђорђе Марјановић је само један, нема два, има само један Ђорђе Марјановић. Он је икона популарне музије Југославије", истакао је Никола Чутурило из Удружење музичара.

 Добитник је многих награда, од „Златне плакете Београда", „Златног микрофона Радио Београда", до признања која му је некадашњи председник Михаил Горбачов доделио за учрвшћивање пријатељства и ширења културнинх веза између Југославије и Совјетског Савеза.

Његово име било је неизоставно на престижним југословенским фестивалима, од Београдског пролећа, Шлагера сезоне до Сплитског и Опатијског фестивала.

Од публике се опростио пре више од 10 година, али она од његових песама неће никада. Телеграме саучешћа породици и пријатељима упутили су чланови владе и председник државе.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мај 2021, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Đorđe

Jedan od najboljih .Ostaje jedini i nezaboravan .

(понедељак, 17. мај 2021, 14:04) - zombi [нерегистровани]

prvi

nije bio naj bolji pevac al se zato prvi setio

(понедељак, 17. мај 2021, 10:19) - bojan [нерегистровани]

evo i nebo place za njim

dosao sam iz Amerike pre dva dana i kad sam saznao ovu tuznu vest ne mogu da uzivam u ovom prelepom gradu jos dok mi se ne smire emocije
Hvala ti puno na prelepim pesmama

(понедељак, 17. мај 2021, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Djirdje je bio legenda

(недеља, 16. мај 2021, 20:58) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

SRAMI TE SE ..

... ni jedan komentar.

Moja majka ga je obozavala, sada ce opet gore moci da joj pjeva.