Шта треба да знате ако волите да сами правите намештај

Када пожелите сами да осмислите и направите кухињу, орман, комоду или неки други комад намештаја од плочастог материјала корисно је да погледате како су то други урадили. Ипак, превише гледања ствара већу недоумицу.

Постоји неколико, назовимо их, филтера који могу да вам помогну да одаберете праву ствар. Прво, одредите буџет. Друго, размислите како да све уклопите са остатком ентеријера. Потражите помоћ за конструкцију, па тек онда бирајте материјал, а на крају боју и начин обраде. Звучи лако, али велики избор може да олакша, али и да отежа коначну одлуку.

„Универ је сада најзаступљенији због великог броја, ево и ти сада показујеш, декора, дезена, боја, облика. Увек постоји на неки начин имитација дрвета, камена који могу да се употребе за израду фронтова за кухиње и плакаре и оно што је прва ствар је одабир материјала од којих правимо тај плакар или кухињу“, каже извођач радова Данило Плавшин.

Универ се не фарба, не сенчи, не тонира и није захвалан за обраду. Овај материјал можете да изаберете уколико правите намештај једноставних, равних линија у некој од понуђених боја. 

Постоји и универ на коме не остају отисци прстију, мање се прља, нема тих неких масних флека.

„Он је декор камена, бетона. Овде причамо о квалитетнијем универу јер, као и у свему, универ има свој дијапазон квалитета, од екстремно јефтиних, што ипак не саветујемо људима. Не мора ни најскупљи универ, али може нека средња верзија", објашњава Данило.

Медијапан и универ изгледају слично на први поглед и у основној обради. Ипак, медијапан је скупљи због тога што је захвалнији за обраду.

„Медијапан је много лакши за обраду, за постављање герованих ивица, фарбања унутрушњасти“, каже Данило.

Комбиновање универа и медијапана

Данило обајшева да се универ и медијапан може комбиновати. На пример прво се прави маска од белог медијапана, који лако може да се обрађује, а испод може да се стави универ и тако се добије повољнији фронт, наводи Данило.

Што се квалитета тиче, разлика између медијапана и квалитетнијег универа готово да је занемарљива. Ценовно такође. Праве се од пиљевине, односно остатака дрвета који се спајају лепком. По разноврсности предњачи универ, по могућностима креирања медијапан, а по условима за одржавање такође универ.

„Медијапан је доста осетљив, на огреботине, на неко грубље брисање или тако нешто, то је лоша страна, јер ово је ипак фарба и људи морају да буду опрезнији, не може неким сунђерима и тако даље, а универ је можда мало отпорнији у том неком смислу“, истиче Данило.

Дрво је једини избор за оне којима је важно да живе окружени намештајем израђеним од природних материјала. Бреза, односно шпер, далеко је јефтиније дрво, а идеално за спољашњу употребу.

Ако бирате кухињу обратите пажњу на то какве су плочице. Ако бирате плакаре, комоде, полице, требало би да их уклопите са бојом и начином обраде зидова, али и са остатком ентеријера.

Све што се прави од плочастог материјала може додатно да се обогати убацивањем стакла у одабраној боји које може да буде провидно или мат. Све то требало би да узмете у обзир када уређујете свој животни простор, али ипак је најважније да га уредите тако да вама у њему буде пријатно и лепо.

Остали аутори: Оливера Перковски
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. феб 2019, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

A kuhinjske radne površine?

Zašto više nigde nema jeftinih radnih površina/elemenata za kuhinje na koje može da se spusti vrela šerpa posle kuvanja ručka? Danas se nude samo materijali koji se odmah tope što je potpuno nenormalno za kuhinjski nameštaj. Zabranio bih rad svima koji kuhinjske elemente prave od takvog materijala. Kao da praviš kamin od papira. Džaba ti sva dalja priča o obradi, bojama i dizajnu kad nema najvažniju funkciju.