Читај ми!

Да ли је три-де штампана кућа од глине будућност становања

Западно од Равене, у италијанском граду Маса Ломбарда, представљена је три-де штампана кућа од глине, коју је осмислила и направила Компанија "Mario Cucinella Architects". Прототип куће је осмишљен као комбинација најновије технологије 21. века и најстаријег материјала за израду кућа.

Необична грађевина названа је "Tecla", а представља нови иновативни подухват. Кућа има 645 квадратних метара, у облику је шкољке, а изграђена је од локалне глине и једна је од првих кућа насталих три-де штампом, наводи се у магазину Architectural Digest.

Дизајнер Марио Куцинела нада се да овакав дизајн куће може постати одржива опција за становање људима којима недостаје одговарајући смештај због финансијских проблема или расељења.

Током протеклих неколико година конципирани су бројни  домови и насеља настала три-де штампом, који се брзо граде, а трошкови градње су ниски. Тако је 2017. године направљена таква кућа у Русији, а у Мексику је направљено читаво насеље.

Архитектура у служби решавања стамбене кризе и одрживе будућности

До сада су објекти грађени бетоном или синтетичким материјалима попут пластике, а  "Tecla" - чији је назив изведен из измишљеног града писца Итала Калвина, је спој „технологије" и „глине" – изграђена је од постојећег материјала са тла на месту градње, помешаном са водом, влакнима од пиринчаних љуски као везивом.

„Штампање глином има својих недостатака. То је много спорији поступак од брзосушећег бетона.  Конструкција се може одштампати за 200 сати, али глина се суши недељама, у зависности од климе. Важно је истаћи да солитери од глине не могу да се граде", истакао је архитекта Марио Куцинела.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 16. апр 2021, 15:12) - Александра [нерегистровани]

Подржавам

Живела бих ту!

(петак, 16. апр 2021, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Ananas na dnu mora :)

Ovo može da prođe samo u trećem svetu..