Изложба оскаровца Стива Меквина отворена у Галерији Тејт у Лондону

У лондонској галерији Тејт модерн отворена је прва велика ретроспектива радова редитеља Стива Меквина, познатог по одличним филмовима, међу којима је и Оскаром награђени филм „12 година ропства“.

Током последњих 25 година, Стив Меквин је створио неке од најиновативнијих покретних слика које су прављене за галеријски простор. Поред тога, потписује режију четири значајна дугометражна филма, укључујући и филм 12 година ропства, овенчаног Oскарима.

На изложби је приказано 14 важних радова, укључујући филм, фотографију и скуптуре. Ту је и његов први филм сниман супер осмицом, као и последњи – омаж афроамеричком певачу, глумцу и борцу за људска права Полу Робесону, који се први пут приказује у Великој Британији.

Покривајући две деценије његове каријере, изложба открива на који начин је пионирски приступ филму Стива Меквина утабао путеве уметницима и пронашао нове начине да уметници стварају моћне портрете времена и простора.

„Са 21, 22 године нисмо могли да изађемо напоље и снимимо дугометражни филм. Али могли смо да снимамо видео радове. У том конексту, били смо амбициозни“, наглашава познати редитељ.

Међутим, највећи број радова из овог века није присутан на изложби. То би могло да буде разочарење за посетиоце који очекују темељан преглед каријере једног уметника, но таква изложба захтевала би троструко више простора.

Изложба има тежину и драму једног сасвим другачијег сукоба. Посетилац је непрестано изложен црним телима, црним темама, црном искуству.

Меквин је увек свестан тренутка, оног сада и овде. То је јасно видљиво у његовим филмовима, као и у видео радовима и инсталацијама. Сви они, просто се увлаче под кожу.

број коментара 0 Пошаљи коментар