Сетимо се Рафаела заједно – 500 година од смрти генија из Урбина

Године 2020. навршава се 500 година од смрти Рафаела Сантија, сликара и архитекте, једног од најславнијих уметника ренесансе. Остаци „Генија из Урбина“ који је, са само 37 година, преминуо у Риму 6. априла 1520, на исти дан када је рођен у Урбину 1483, чувају се према његовој жељи у Пантеону у Риму. На спомен-плочи су угравиране речи на латинском језику које му је посветио кардинал Пјетро Бембо, писац и хуманиста: „Овде почива Рафаело кога се, док је био жив, природа бојала да ће је надвладати, а кад је умро, бојала се да ће умрети и она“.

Поводом 500 година од смрти Рафаела, Италијански институт за културу у Београду вас позива да одате почаст овом славном ренесансном уметнику тако што ћете у понедељак, 6. априла, на друштвеним мрежама (Фејсбук, Инстаграм и Твитер) објавити ваше цртеже који су инспирисани Рафаеловим делима и/или ваше утиске о њему користећи хаштаг #Raffaello500 и #Raffaello2020 уз обележавање наше званичне странице @iicbelgrado.

Све објаве ће бити подељене на нашим друштвеним мрежама а подељена објава која до 12.00 часова 8. априла добије највећи број „лајкова“ биће награђена курсом италијанског језика путем интернета.

Поред тога, 6. априла у подне објавићемо на Фејсбуку мини квиз о Рафаелу, а први учесник који тачно одговори на сва питања добиће као награду курс италијанског језика путем интернета.

Позивамо вас и да уживате у раскоши Рафаелове уметности путем бројних садржаја који су доступни онлајн, а које можете да пронађете на друштвеним мрежама Италијанског института за културу у Београду.

Сетимо се Рафаела заједно!

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 05. апр 2020, 00:03) - Svetlan [нерегистровани]

Nagrada

najboljeg posaljite odmah u Italiju da se usavrsava.