Читај ми!

Ким Кардашијан усред скандала о шверцованој античкој статуи

Због реновирања куће, ријалити звезда Ким Кардашијан нашла се усред истраге о шверцовању кипа из времена Античког Рима.

Према подацима у документима америчког суда, Ким Кардашијан је 2016. године купила статуу познату као „Фрагмент Миронове Атине“ од галерије у Белгији.

То је било исте године када су она и њен супруг Кање Вест обнављали свој дом у Калифорнији.

Скулптуру, за коју се наводи да датира из првог или другог века, власти су заплениле када је ријалити звезда стигла у Лос Анђелес у мају 2016. године, јер се веровало да је статуа илегално прокријумчарена из Италије и да би могла бити заштићено културно добро.

Портпарол породице Кардашијан изјавио је тада да Ким није била умешана у шверц и да раније није знала за статуу.

„Ким никада није купила ту скулптуру. Верујемо да је неко неовлашћено купио користећи њено име и будући да скулптура никада до ње није дошла, није ни била свесна трансакције. Подстичемо истрагу и надамо се да ће предмет бити враћен правим власницима“, истакао је портпарол у изјави за Дејли мејл.

Италијанско Министарство за културно наслеђе, 2018. године, послало је археолога да прегледа статуу и закључило да је реч о „пљачки, шверцу и илегалном извозу из Италије“.

Статуа је пре него што је доспела у галерију у Белгији променила више власника.

Оливије Шенел, директор Галерије Шенел, тврди да су статуу купили током аукције 2010. године у Немачкој и да је она претходно била на једном енглеском имању.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. мај 2021, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

pa odakle ce poteci prica nego iz engleskog dvorista...