Читај ми!

Старије од њиховог брака – парче торте са венчања Дајане и Чарлса, старо 40 година

Велико парче венчане торте принцезе Дајане и принца Чарлса, које је још увек умотано у провидну фолију, наћиће се у продаји 40 година после њиховог венчања. Иначе, „венчање века“, како га називају, пратило је 750 милиона људи.

Парче торте тешко је 800 грама, поклоњено је Мојри Смит, жени која је радила за краљицу Елизабету, после церемоније краљевског венчања. 

Шокантно, је да је комад торте, стар 40 година, трајао је дуже од брака. Био је увијен у провидну фолији. Можда је то и најбоља реклама за овај пороизвод.

Парче торте декорисано је импресивном глазуром, а база од марципна украшена је краљевским грбом у црној, плавој и златној боји.

Мојрина породица била је власник парчета торте до 2008. године, а онда га је купила Аукцијска кућа „Dominic Winter".

Очекивана цена на аукцијској продаји за парче торте је 700 долара, а у понуди ће се наћи и краљевске меморабилије.

„Не бих вам препоручио да поједете парче торте, али после 40.година можемо рећи да је торта квалитетно направљена, да траје. То може бити јединствена успомена на краљевско венчање, а очекујемо да ће на аукцији учествовати људи широм света", истакао је Крис Албури, специјалиста за краљевске меморабилије из аукцијске куће.

На лименој кутији стоји натпис: „Рукуј пажљиво. Свадбена торта принца Чарлса и принцезе Дајане. М.Ц. Смит".

Свадбену торту је направио главни краљевски посластичар Авери. Припрема торте и декорација, трајали су око осам сати. Симболи на торти осликавају Чарлсове војне улоге, његов амблем, катедралу Светог Павла, Бакингемску палату.