Читај ми!

Отишла је Бранка Веселиновић да на неком другом месту чува децу, старе и беспомоћне

Отишла је легенда српске глумачке сцене – Бранка Веселиновић. Иако је била најстарија глумица на свету, младалачка разиграност обележила је њен живот дуг 105 година. Бранка Веселиновић почиваће у Алеји заслужних грађана. Датум комеморације и сахране биће накнадно објављени.

Ја знам, дружино мила, да сам живот љубављу победила!

Преминула је Бранка Веселиновић. Али, ко ће у то да поверује?! Јер славила је Бранка и ми с њом, стоти рођендан. Славили смо живот јер је она доказ да је живот чудо. А овог хладног, али сунчаног фебруарског јутра, одлучила је да оде, у 105. години.

„Ја идем и даље, прекјуче сам била код пензионера на отвореном, за инвалиде. Јуче сам била у Савезу слепих, тамо смо прикупљали неке паре. Једноставно не седим. Имам енергију.“

Говорила је у стиху. Говорила је седам језика. Од 19. године волела је глуму, волела је глумца Млађу Веселиновића, са којим је основала Фонд за помоћ деци инвалидима, али и награду за најбољег глумца у њеном Југословенском драмском позоришту у којем је била од оснивања.

Последњу улогу је одиграла у Скупу Марина Држића, у режији Јагоша Марковића. Имала је 84 године.

„'У колико је проба?'. И сад ја опет са пијететом: 'Кад Вама одговара, ми ћемо се прилагодити, ових дана'. 'Ма, питам када је данас'. Ја не могу да верујем. Кажем у један. 'Хвала вам најлепше, видимо се'. Дошла је пре свих, елегантна. На додели Оскара нису тако елегантни глумци њеног доба. У тамном сакоу и панталонама, и скочила на сцену из партера! Са два пластична кука. Скочила!“, сећа се Јагош Марковић.

„Та радост живота, радост тренутка, нешто је што смо сви могли да научимо од ње, како се воли овај посао, како се воли живот упркос свему. Али је она упркос томе живела до краја са великим осмехом, радошћу и вером у боље сутра“, наглашава Гордан Кичић.

У опусу Бранке Веселиновић је више од сто улога, рад са најзначајнијим редитељима и награде: Стеријина за улогу Гине у Ожалошћеној породици, „Бранислав Нушић“ за животно дело, Вукова награда, Орден рада са златним венцем. Била је амбасадор Уницефа, била је добровољни ватрогасац са чином официра прве класе, била је саткана од најфинијег и најплеменитијег материјала.

Отишла је Бранка Веселиновић да на неком другом месту чува децу, старе и беспомоћне. Има ли још таквих?

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 10. феб 2023, 01:20) - Domaća Irkinja [нерегистровани]

Žena i gospođa

Žena i gospođa za svaki rešpekt!Takvih osoba poput gospođe Branke Veselinović gotovo i da nema...ili ih možda i ima,samo ne žele da se eksponiraju!Takva je bila i gospođa Esma Redžepova(koliko mi je poznato ona je usvojila 40-toro dece)!Sada se s razlogom pitam-ZAŠTO SE ŽENE,POPUT NJIH DVE,NE BI EKSPONIRALE?!Pogotovu ako su motivisane da se bave humanitarnim radom kao što su se one bavile!
Žao mi je jedino što gospođa Branka Veselinović imala decu!Mislim da bi ona i tad ostala ista i da bi svoju decu,zajedno sa svojim mužem gospodinom Mlađom Veselinović em,naučila humanitarnom radu i tome šta znači humanost.
Na kraju krajeva,tu su i mnogi pripadnici "jačeg" pola koji su humanitarni,koji pomažu drugim ljudima.Jedan od njih je i gospodin Aleksandar Petrović-Aca Seltik sve sa svojim bendom Orthodox Celts!
Na kraju,još jednom hvala gospođi Branki Veselinović na tome što je svima pokazala šta je humanitarni rad,i šta je humanizam i altruizam!Jednostavno šta znači biti DOBAR ČOVEK!Lepo Biblija kaže-Dobro čini,dobrom se nadaju;loše čini,lošem se nadaju!

(четвртак, 09. феб 2023, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Била је . . .

глумица али пре свега је била велики човек, непоновљиве интелигенције и ерудиције. Очекивала сам да негде на неком месту, а многа је места задужила, буде отворена књига жалости да могу да је ожале сви људи.

(четвртак, 09. феб 2023, 06:12) - Кецман Ђурађ [нерегистровани]

Слава јој и хвала!

Слава јој и хвала!

(четвртак, 09. феб 2023, 03:43) - anonymous [нерегистровани]

Jednostavno neponovljiva

Bilo bi srece da je jos takvih, jer nam sada stvarno trebaju... Hvala joj zauvek na svemu! Volela bih da bar ponekad budem bar malo kao ona.