Читај ми!

Гери Росингтон, гитариста и оснивач бенда „Линард Скинард“, преминуо у 72. години

Гитариста Гери Росингтон, једини члан америчког рок бенда „Линард Скинард“ који се појављује на свим његовим албумима, и последњи преживели оригинални члан бенда, преминуо је у 72. години.

У званичном саопштењу бенда „Линард Скинард“ стоји: „Са нашим најдубљим саучешћем и тугом морамо да вас обавестимо да смо данас изгубили нашег брата, пријатеља, члана породице, текстописца и гитаристу Герија Росингтона. Гери је сада са својом браћом и породицом ‚Скинард‘ на небу и игра лепо, као и увек.“

Није наведен узрок смрти музичара, који је преминуо у недељу, четири месеца пре него што је бенд требало да крене на следећу турнеју. Росингтон се деценијама борио са здравственим проблемима, укључујући срчани удар 2015. и хитну операцију срца 2021. године. Иначе, он је преживео авионску несрећу 1977. у којој је погинуло неколико његових колега из бенда.

„Линард скинард“, америчка рок група позната по извођењу јужњачког рока током седамдесетих, најпознатија је по песмама Sweet Home Alabama и Free Bird. Чланови групе су се доста пута смењивали, а један од главних разлога за то је била авионска несрећа у којој су погинула три члана.

Рођен у Џексонвилу на Флориди 1951. године, Росингтон је у бенду од 1964. године, када је то био трио под називом "Me, You, and Him", са басистом Ларијем Џанстромом и бубњаром Бобом Бернсом. Росингтон је желео да буде играч бејзбола, али након што је чуо „Ролингстонсе“, уместо тога се окренуо музици.

Међутим, бејзбол га је довео до „Линард Скинарда“: Росингтон, Бернс и Џанстром су на утакмици упознали певача Ронија Ван Занта, који је играо у ривалском бејзбол тиму, и заједно дочекали јутро испред куће Бернсових родитеља.

Након неколико промена имена, на крају су се определили за „Линард Скинард“, названом по Леонарду Скинеру, строгом наставнику у школи 16-годишњег Росингтона. Скинер је имао нулту толеранцију за дечаке са дугом косом – попут Росингтона, који је суспендован и убрзо је напустио школу.

Деби албум бенда објављен је 1973. године и садржао је деветоминутну песму Free Bird, која је постала једна од њихових најпознатијих песама . Росингтон је коаутор Sveet Home Alabama, хита са њиховог другог албума, као и неколико других песама групе, укључујући I Ain't The One, Things Goin' On, Don't Ask Me No Questions и Gimme Back My Bullets.

Године 1977. авион у којем је био бенд срушио се у Мисисипију. У несрећи су страдали Ван Зант, гитариста Стив Гејнс, његова сестра и резервнау певачица Кеси Гејнс, помоћника менаџера пута Дин Килпатрик и оба пилота. Двадесет људи у авиону је преживело, укључујући Росингтона, који се из несвести пробудио покривен вратима авиона.

Росингтон је надживео неколико својих колега гитариста „Скинарда“, укључујући Алена Колинса, Еда Кинга, Хјуија Томасона и Рикија Медлока.

Године 2004. часопис Ролинг стоун је рангирао „Линард Скинард“ на 95. место на својој листи 100 највећих уметника свих времена, а бенд је уврштен у Рокенрол Кућу славних 2006.

Очекује се да ће се предстојећа америчка турнеја "ZZ Top"-ом наставити упркос Росингтоновој смрти.

Иза Росингтона је остала супруга Дејл Кранц – Росингтон, њихове две ћерке и неколико унучади.