Жене, не чекајте: Идите код гинеколога и урадите ПАПА тест

Почела је Европска недеља превенције рака грлића материце. Сваке године у Европи од овог рака оболи око 60.000 жена, а 30.000 премине. Лоша статистика и у Србији: сваког дана једна жена умре, а четири оболе од овог рака.

Процењује се да је рак грлића материце излечив у 90 одсто случајева ако се открије на време.

Један од најбољих начина превенције је ПАПА преглед, који би требало да једном у три године уради свака жена доби од 25 до 64 године, каже в. д. директорка Института „Батут“ Верица Јовановић.

У земљама земље ЕУ већ 30 година организују се превентивни прегледи, а у Србији од 2012. године.

Према подацима Института, на позив за преглед одазове се више од 60 одсто жена.

„Сада смо у трећем циклусу скрининга, уводимо новине. Биће позивања позивним писмима на целој територији Србије и пратићемо реализацију ових активности. Радићемо на мотивисању жена да обаве преглед“, напомиње Јовановићева.

У борби против рака грлића материце препоручена је и вакцина против ХПВ - хуманог папилома вируса, једног од најчешћих узрочника промена на слузокожи грлића. 

„Саветује се деци од 13 година, реч је о вакцини која покрива највећи број сојева. Она је ефикасна и безбедна и примарни је начин превенције“, истакла је в. д. директорка „Батута“.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

prevencija je najvaznija

Pričajte vi o prevenciji,kako ne dobiti rak,a ne samo pozivate na papa test!

(понедељак, 20. јан 2020, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

Farmaceutski lobi

Evo u Holandiji su poceli i djecake (pred)puberteskog uzrasta vakcinisati od tog virusa. Zasad dobrovoljno ali kampanja po skolama radi punom parom.

(понедељак, 20. јан 2020, 13:06) - gligabgd [нерегистровани]

zdravstvo u srba 21. veka

Nema termina, dođite za 3 meseca pa da vam zakažemo zakazivanje, i tako dalje i tako dalje. Takva je situacija u današnjem zdravstvu pogotovo u unutrašnjosti. A, onda ti kažu idite privatno, tamo ima termina, a naravno tu rade isti oni doktori kao u državnim bolnicama. A, vi nemojte da objavite ovo i štitite prevarante.

(понедељак, 20. јан 2020, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Ovako

Žena bi trebala da može da ode kod ginekologa u svako doba, bez zakazivanja, bez ikakvog plaćanja za bilo kakav pregled. Ginekolozi bi uvek bili deo javnog zdravstva a ne privatnog.

(понедељак, 20. јан 2020, 11:48) - mama Branka [нерегистровани]

Redovna kontrola

Kod nas u Engleskoj zene do 55 imaju redovan Papa test svake tri a posle svake pet godini. Dobijete pismom zakazani termin I idete a rezultat dobijete na kucnu adresu. Od testa do testa ako nesto primetite odete kod doctora I oni vas salju na dodatnu kontrolu. Jako jednostavno.

(понедељак, 20. јан 2020, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

ma kakva digitalizacija

Kako je lako reci-idite kod lekara?
Dok se zakaze i ostalo nekima je vec kasno,za bilo koju intervenciju,pregled.To traje vecnost.