Овако "вухански" вирус изгледа под микроскопом

Протеклих месец дана коронавирус из Вухана у центру је медијске пажње. Иако сви причају о њему, нико заправо не зна како изгледа смртоносни вирус.

Амерички Национални институт за алергије и инфективне болести објавио је фотографије како COVID-19, који је до сада однео више од 1.380 живота, изгледа под електронским микроскопом.

Стручњаци Лабораторије у Стеновитим планинама (РМЛ) заједно са својим колегама из остатка света покушавају да развију вакцину и свакодневно га посматрају вирус кроз микроскоп.

На једној од објављених фотографија види се лажно обојени снимак из електронског микроскопа на којем су честице вируса COVID-19 у жутој, док су околне ћелије у плавој и розе боји.

Друга фотографија направљена је трансмисионим електронским микроскопом. Иако није толико прецизна као претходна, на њој се јасно могу видети „шиљци“ на површини, због којих је и добио име (корона значи круна).

Ако вам делује да сте већ видели сличне фотографије, то је зато што већина коронавируса, попут САРС-а и МЕРС-а, слично изгледају под микроскопом.

Вируси у породици коронавируса имају веома мале разлика у својим геномима - између три вируса постоји тек пет малих разлика на језгру.

Фотографије које су објављене узете су од узорка пацијента оболелог у САД.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 15. феб 2020, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Re: ne može vojno

Da, ali nije trebalo to da komentarišeš. Neprijatno je pojedincima kad vide politički nekorektan komentar. Staviš ih na muke, prosto ne znaju šta će s njim...

(субота, 15. феб 2020, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

pravopis

Зашто име вируса пишете латиницом? У чему је проблем да пише КОВИO-19? Јер, Coronavirus Disease је COVID, а код нас би то било Коронавирус обољење, или још боље: Обољење Коронавирус, па би заправо акроним био: ОКОВИ-19. :)
Заиста, ако може СИДА (AIDS), онда може и ОКОВИ-19. Негујте свој језик!

(петак, 14. феб 2020, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Nemože vojno protiv Kine,

ali može biološkim ratom koji šteti ekonomiji.