Да ли је непроналажење сексуалног партнера инвалидитет

Ако не можете да нађете дечка или девојку, према новим мерилима Светске здравствене организације, имате инвалидитет. И неплодност се сматра инвалидитетом, што је у складу са новим Бармиовим смерницама.

Неплодност се није сматрала инвалидношћу. До сада. Светска здравствена организација (СЗО) каже да то од сада јесте инвалидитет, као и у случају особа која не могу да нађу одговарајућег сексуалног партнера или им недостаје однос како би имали децу.

СЗО сматра да ће овом новином сви добити право на вантелесну оплодњу (ВТО).

„Јесам присталица вантелесне оплодње, али никада нисам посматрао неплодност као инвалидност или болест. Први сам рекао да би требало неплодним паровима дати већу доступност методи асистираних репродуктивних технологија (ИВФ), али морамо да обезбедимо веродостојност пројекта", истакао је један од чланова из Парламентарне групе за неплодност.

Ова дефиниција може да пољуља рад "NICE" и других који су осигурали да вантелесна оплодња буде доступна свима. 

„Ова апсурдна глупост није једноставно преобликовање неплодности, већ потпуно споредно облагање биолошког процеса и значаја природног односа између мушкарца и жене. Много пре него што се бебе створе и настану на захтев, у потпуности у лабораторији", рекла је Џозефин Кинтавал, која се бави репродуктивном етиком.

Али доктор Дејвид Адамсон, аутор нових стандарда, тврди да је то „велика шанса“ за самохране родитеље и хомосексуалце.

„Дефиниција неплодности сада је написана на такав начин да укључује права свих појединаца да имају породицу, а то укључује самохране мушкарце, самохране жене, хомосексуалце, гејеве. То ставља улог у земљу и каже да појединац има право на репродукцију без обзира на то да ли има партнера или не. То је велика промена. То у суштини мења ко би требало да буде укључен у ову групу и ко треба да има приступ здравственој заштити. Поставља међународни правни стандард. Земље су га обавезале", истакао је доктор Адамсон.

Портпарол Министарства здравља рекао је да НХС није обавезна да поштује последњи савет Светске здравствене организације. Према Закону о равноправности из 2010. године, особа се онеспособљава ако има физичко или ментално оштећење које има „значајан“ и „дугорочни“ негативни утицај на њихову способност обављања нормалних дневних активности.

Али Либи Пурвес, водитељка Радио Мидвика 4, гади се нових препорука. Она је рекла:

„Кад се ненадано ново људско право изненада избаци од озбиљне агенције УН није само глупо, већ и опасно. Светска здравствена организација, која на свом тањиру има још много тога, дуго је дефинисала неплодност као инвалидитет. Тужно је, али тај неко није онеспособљен у поређењу са оним ко је слеп, глув, ментално оштећен или тешко осакаћен“, напоменула је Либи Пурвес.