Читај ми!

Шта нам више прија зимско или летње рачунање времена

Иако су Европљани спавали сат времена дуже због враћања сата, односно преласка на зимско рачунање времена, постоји и лоша страна ове промене. Једна је и та да ће многи радни дан почињати и завршавати по мраку.

Летње рачунање времена је уведено како би људи имали сат времена дневног светла више, али како се ближи зима, дан је све краћи те много људи започиње и завршавају радни дан у мраку, уз мало могућности да проведу време на сунчевој светлости.

Зато ове промене утичу на то да се поједини људи осећају депресивно. Стручњаци напомињу да је сезонски емоционални поремећај врста депресије која долази и пролази са променом годишњих доба.

Промерање сата утиче и на телесни ритам који регулише спавање, а недовољно сна значајно утиче на расположење, отежава концентрацију и продуктивност.

Зато би требало пре спавања избегавати стимулансе попут кафе, алкохола, али и мобилних телефона.

Услед пандемије и нових епидемиолошких мера које спречавају људе да се друже и излазе, ова зима би могла бити посебно тешка за депресивне и анксиозне људе.

Међутим, на срећу, постоје ствари које свако од нас може да учини како би и током зимских месеци остали позитивни и у добром расположењу.

Шетајте, изађите напоље

Један од привих и основних савета је да сваког дана изађете напоље, макар и на неколико минута. Многи људи, нарочито они који раде од куће, осећају се као приковани за своје радне столове. Међутим, само неколико минута промене окружења може потпуно да промени расположење.

Дужа шетња по природи током викенда, такође може бити од велике помоћи.

Медитација и вежба

Доказано је и да медитација помаже људима да се опусте и приступе животним изазовима с позитивнијим начином размишљања. Редовна медитација помаже да боље контролишемо бриге и осећај тескобе с којим се многи од нас данас суочавају више него икада, због пандемије коронавируса.

Кетрин Сејмур из британске Фондација за ментално зравље истиче за Си-Ен-Ен да не смемо заборавити на редовно вежбање, јер оно не само да одржава тело у форми, већ доказано побољшава сан, расположење, као и изглед.

Поред тога, Сејмур саветује да се слободно глупирамо, плешемо и певамо по кући, забављамо на разне начине који итекако поправљају расположење.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. окт 2020, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

Kasno je za bilo sta....

,,,pored kompjutera u kucama i telefona u svakoj ruci ovog sveta , nema vise ni ljudi ,ni zdravlja ....

(понедељак, 26. окт 2020, 11:49) - глас разума [нерегистровани]

Промена времена нема везе са депресијом

Много се велика прашина подигла око промене времена, то јест жеље за укидањем истог... Некима више одговара зимско, некима више летње рачунање времена и тешко ће се земље Европе консензусом договорити о једном времену. А неприхватљиво је да у неким земљама буде једно, а у некима друго време, просто то не иде никоме у прилог. С' тога сматрам и мислим, да ће ово мењање времена 2 пута годишње ипак и надаље опстати и да јесте најбоље решење. А зимска депресија нема везе са променом времена од једног сата. То смо осећали јуче, неки још данас, а већ сутра то нико неће више осећати. Зимска депресија има везе са дужином радног времена, јер тад заиста проведемо цео дан на послу, по мраку долазимо и по мраку опет одлазимо кући, јер дневног светла једва да има 8-9 сати у току 24 сата, а многима је радно време и дуже од тога. Посебно критичан је период између 10. Новембра и 1. Фебруара, јер то је тај мрачни хладни део године, који изазива депресивна стања у човека.

(понедељак, 26. окт 2020, 07:39) - Вук [нерегистровани]

Шетња

Много је важна шетња у природи, поред реке, у шуми, обуци се лепо и у шетњу. На свеж ваздух.