Читај ми!

Замало умро због алергијске реакције на хладноћу излазећи из вруће туш-кабине

Сам чин излажења из вруће туш-кабине у хладно купатило умало није убио човека из Колорада, који је стекао озбиљну алергијску реакцију на ниске температуре.

Тридесетчетворогодишњак се срушио након што је изашао из туш-кабине, а његова породица га је пронашла на поду, наводи се у медицинском извештају објављеном у The Journal of Emergency Medicine.

Једва је дисао, а кожа му је била прекривена црвеним осипом и отеклинама. Био је животно угрожен јер је развио тешку алергијску реакцију познату као анафалакса.

Када је хитна помоћ стигла, чланови његове породице су рекли медицинском особљу да је већ имао историјат „алергија на хладно време". И раније је понекад добија осип, али никада анафилаксу.

Алеријске епизоде су почеле да се дешавају када се преселио из Микронезије, која има тропску климу, у Колораду, где су ниске температуре.

Тим хитне помоћи одмах му је дао адреналин и прикачио га на кисеоник, а онда и хитно превезао до ургентног центра. Када су га довели до болнице кожа му је била још више отечена, а обилно се знојио.

Доктори су дијагностиковали уртикарију (копривњача) на хладноћу - алеригијску реакцију тела на излагање хладним температурама, укључујући хладан ваздух или воду. Људи такође могу да искусе симптоме након конзумирања хладне хране или пића.

Уобичајени симптом је црвени осип након излагања хладноћи, али у озбиљнијим случајевима, људи могу да искусе и анафилаксу, која може да узрокује велики пад крвног притиска и сужавање дисајних путева.

Теже реакције се дешавају када је читаво тело одједном изложено хладноћи, попут урањања у хладну воду. У овом случају, читаво тело било је изложено великој промени околне температуре након изласка из топлог туша.

Доктори су потврдили дијагнозу са „тестом коцке леда“, који укључује стављање коцке леда на кожу и држање на њој пет минута. Уколико се појави реакција, особа је алергична на хладноћу.

број коментара 0 Пошаљи коментар