Читај ми!

Чиме све животиње могу да нас заразе и како да то спречимо

Зоонозе су инфекције и обољења животиња чији се узрочници у природним условима могу пренети на човека. Генетска карта човека је таква да већини заразних болести не дозвољава да прелазе са животиња на људе, али мањи број ипак може. Да ли је међу 800 болести човека које су пореклом од животиња и ковид, и како да се заштитимо од сопствених љубимаца објашњава проф. др Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине.

Током последњих месеци, доста се спекулише да и животиње болују од ковда-19, али и о томе да ли могу да пренесу тај вирус на човека. То, пре свега, мучи власнике кућних љубимаца, али и домаћих животиња. 

Проф. др Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине наглашава да животиње могу да буду заражене и да постоји неколико документованих случајева у свету када су кућни љубимци, пси и мачке, били заражени.

„Била је мало већа инфекција у зоолошком врту у Њујорку где су тигрови и лавови оболели, међутим, сви су се врло брзо опоравили“, навео је Крњаић додајући да постоји само један доказан случај преношења са домаћих и дивљих животиња на човека на фарми визона.

Вакцина против коронавируса за животиње 

У Русији се ради на развоју вакцине против коронавируса за животиње.

„Коронавируси су велика група сродних вируса и све врсте животиња имају одређене инфекције – једну или две болести. Тако се код живине јавља инфективни бронхитис, код свиња гастроентеритис, постоје корона-инфекције и паса и мачака. Сви ови вируси су неки далеки рођаци који су пре око 10.000 година почели да се раздвајају“, објашњава гост Јутарњег програма.

Према његовим речима, коронавируси су специфично везани за одређену врсту и код оних вируса који постоје дуго и не могу инфицирати људе, било је довољно времена да се направе вакцине и оне постоје.

„Вакцине се не могу тако брзо направити, а поред тога постоји дуг процес потврђивања њихове ефикасности и безбедности по пацијента. Регистрација вакцина траје мало дуже. Постоје три фазе минималног клиничког испитивања, претклиничка испитивања“, наводи др Крњаић и додаје да научна јавност верује да ће до краја следеће године вакцина против коронавируса бити доступна.

Болести које љубимци и домаће животиње преносе на човека 

На човека се са животиња најчешће преносе салмонелоза, стафилококе, беснило, велики број паразита, али те болести нису ни превише честе нити опасне.

„Код људи имате 1.400 инфективних обољења, а 62 одсто, односно преко 800 су пореклом од животиња. Нека су се временом прилагодила на људе“, нагласио је Крњаић.

Један од највећих преносилаца салмонелозе на човека је водена корњача. 

„Још почетком седамдесетих година амерички ФДА, њихова кључна институција која се бави проценом ризика када су храна и лекови у питању, донео је пропис да мале корњаче веће од 10 центиметара морају да буду тестиране на салмонелу“, каже професор Крњаић.

Резервоари салмонеле могу да буду гмизавци који су популарни и код нас тако да преносиоци осим корњача могу бити и гуштери и змије јер су чешће него топлокрвне животиње носиоци ове бактерије.

Хигијена љубимаца и простора у којем бораве најважнија  

Птичји кавези, такође, могу да представљају легло заразе јер у фецесу могу да буду присутни салмонела, криптококус.

„Власници морају да чисте и врше дезинфекцију кавеза и када то раде да имају рукавице да би се заштитили. То је део стандардне процедуре којом се одржава здравље љубимца и породице“, нагласио је Крњаић.

Много је корисних аспеката држаља кућног љубимца: „Смиреност, већа сигурност, нисте усамљени. Доказано је да регулишу висок притисак, дијабетес, холестерол, триглицериде. Повратна спрега између љубимца и власника, укључујући и већи број шетњи и излазака из куће, веома је добра“.

Чим се примети да је кућни љубимац болестан, поручује др Крњаић, мора се отићи код ветеринара. Такође, редовно чистити љубимце од паразита да се не би десило да ехинококус или токсокара пређу на човека.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 07. нов 2020, 06:55) - anonymous [нерегистровани]

Kako se zaštititi od nepotrebnih životinja u gradskoj sredini?

Lako. Oporezovati ih žestoko da im se broj smanji ili da nestanu, jer im u gradskoj sredini nije ni mesto. A poreske prihode od nepotrebnih životinja po gradovima usmeriti na zaštitu životinja u prirodnoj sredini.

(четвртак, 05. нов 2020, 19:31) - Jaaaaaa [нерегистровани]

Besnilo

Da, u pravu ste za besnilo, ali vec vise decenija nije zabelezen ni jedan slucaj u Srbiji.

(четвртак, 05. нов 2020, 13:22) - Jasmina [нерегистровани]

Podrška

I ovo je tužna vest, daće Bog da će sve biti dobro i da će pobediti virus. Narod se moli za njegovo zdravlje

(четвртак, 05. нов 2020, 13:22) - Ano Nimbus [нерегистровани]

Напротив

Набрајате и беснило као не баш опасну болест коју човек може да добије од животиња. Беснило је СМРТОНОСНА болест за коју нема лек!

(четвртак, 05. нов 2020, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Обрнуто

Управо у томе је штос.
Скоро сваку своју заразу - човек може да пренесе псима или мачкама.
Колико сам пута видео псе, па и мачке који кашљу, кијају имају упалу плућа, хронични ринитис и још много, много тога.
Али - ти наши љубимци, та драга бића имају неописиво(!!!) јачи и ефикаснији имунитет у односу на човека. Сваку од тих зараза које ми њима пренесемо, они најчешће (али не увек) преболе или дуго носе са собом асимптоматски (то је сад модерна реч).
Међутим - све заразе које могу добити од својих домаћина, миљеници много чешће "преузму" напољу, њушећи и лижући.
Истим путем којим ми преносимо бациле нашим миљеницима - и они преносе нама.
Ја сам велики(!!!) љубитељ паса и уопште животиња - али веома много поклањам на хигијену и веома добро знам где су границе у опхођењу са њима.
Упамтите добро - пси које видите на интернету и који имају неограничене контакте са децом, од рођења су васпитавани да ништа изблиза не њуше када су напољу.
Ако хоћете да се са псом слободно понашате као са човеком, онда га морате научити да се и он сам понаша као човек.

(четвртак, 05. нов 2020, 12:49) - anonimus [нерегистровани]

Patrijarh

Svetosti nasa Bog dragi neka vas cuva.

(четвртак, 05. нов 2020, 12:49) - anonimus [нерегистровани]

Patrijarh

U svim nasim molitvama je patrijarh, Bog neka ga cuva.

(четвртак, 05. нов 2020, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Obrnuti

Ti obrnuti i dalje uzivaj da te pas lize koji je prije toga onjusio svako da ne kazem sta.

(четвртак, 05. нов 2020, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Обрнуто

Има ли болести које људи преносе на животиње?