Читај ми!

Да ли ће аспирин бити обавезан лек у терапији оболелих од ковида 19

У Великој Британији је покренуто велико исраживање како би се испитало да ли аспирин треба укључити као обавезан лек у терапији коронавируса јер смањује ризик од настанка крвних угрушака код особа оболелих од ковида 19.

Британска студија „Рикавери“, која истражује низ потенцијалних медикамената у терапији заражених коронавирусом, објавила је да ће и аспирин, који се обично прописује болесницима са кардиоваскуларним сметњама као разређивач крви, бити предмет њихове провере.

„Сматрали смо да је посебно важно укључити и аспирин у ово истраживање јер постоје довољно јаке претпоставке о његовој ефикасности, а поред тога, ово је безбедан, јефтин и широко доступан лек“, наводи Питер Хорби, главни руководилац студије.

„Тражимо лекове за ковид 19 које може одмах да користити било ко, било где у свету. Не знамо да ли је аспирин такав лек, али сазнаћемо“, додаје Хорби.

Пацијенти са ковидом 19 су у већем ризику од настанка крвних угрушака због хиперреактивних тромбоцита, ћелијских фрагмената који помажу у заустављању крварења, а аспирин је средство које може смањити ризик од настанка угрушака.

Предвиђено је да најмање 2.000 насумично одабраних пацијената уноси 150 милиграма аспирина дневно, заједно са уобичајеном терапијом. Резултати тих пацијената упоредиће се са најмање 2.000 других пацијената оболелих од ковида 19 који су примали само редовну терапију.

Професор Мартин Лендреј, коаутор истраживања, напомиње да се аспирин већ користи као терапија у спречавању стварања крвних угрушака код стања попут срчаног и можданог удара и прееклампсије код трудница.

„Укључивање пацијената у једно овакво истраживање које је предузео програм 'Рикавери' је једини начин да се процени постоје ли јасни позитивни ефекти на пацијенте са ковидом 19 и да ли те користи премашују било какве потенцијалне нежељене ефекте, као што је ризик од унутрашњег крварења“, додаје Лендреј.

Као средство за разређивање крви, аспирин повећава ризик од унутрашњег крварења, а редовно коришћење у дужем временском периоду може проузроковати оштећење бубрега.

У оквиру студије „Рикавери“ биће тестиран и антибиотик азитромицин као и експериментални коктел против антитела фармацеутске куће „Риџенерон“ који је коришћен за лечење Доналда Трампа.

Почетком пандемије, британски научници су утврдили и да је и дексаметазон, стероид који је јефтин и доступан, такође веома успешан у лечењу оболелих од ковида 19.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 08. нов 2020, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Ре: @Добро је!!! Открили су аспирин!!!

Не, нисам разумео ... чекам да ми ти објасниш.
Научници тек после годину дана општег помора, РАЗМИШЉАЈУ да у процедуралну терапију уведу лекове (Дексаметазон, Аспирин и још гомила других) који су већ деценијама у општој и слободној употреби - управо за проблеме као што су: висока температура, крвни угрушци, упално отицање унутрашњих слузокожа, акумулација телесних течности, отежано дисање и још много тога.
Чиме су онда до сада лечили јадне болеснике???
Средствима за прање судова (као што је препоручивао Трамп)???
Или експериметалним "лековима" (да их не именујем) за које је званично саопштавано много пута да немају никаквог ефекта???
Код такве науке - још да није било пожртвованости оперативног медицинског персонала и интензивне неге - обрали би смо зелен бостан ... сви редом!!!
И шта сад треба да разумем ја - а шта ти?

(недеља, 08. нов 2020, 11:50) - Djuradj [нерегистровани]

@Добро је!!! Открили су аспирин!!!

Jesil´ti pocitao tekst,ako si ga procitao jesil´ga razumeo?

(недеља, 08. нов 2020, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

BAYER

A gdje je u toj cijeloj prici njemacki BAYER koji jos uvijek ima prava nad Aspirinom (patent nekad). Da nije ipak marketing i velika zarada u pitanju.

(субота, 07. нов 2020, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Добро је!!! Открили су аспирин!!!

Још само да утврде за какву намену су га користили "праисторијски" људи из početka 19. veka pa do DANA DANAŠNJEG.
Kako se ranije nisu setili makar da zavire u Wikipediu???
Možda bi tako mnogo ranije otkrili i taj "čudnovati" Deksametazon koji je nekim čudom "nedavno otkriven" ...
Ej blago nama ... šta li će još nauka da otkrije.