Читај ми!

Kолико су заиста заразни асимптоматски случајеви ковида 19

Два главна питања која је отворила пандемија коронавируса су колико има оних који су само позитивни на вирус, али се нису разболели и колико су заразни ти такозвани асимптоматски случајеви.

Подаци показују да свака пета заражена особа неће имати симптоме и да ће пренети вирус на знатно мање људи него неко са симптомима. Међутим, истраживачи су и даље подељени око тога да ли су они који имају клице ковида 19 покретачи пандемије, пише портал Nature.

Упркос томе што се из дана у дан све више зна и све боље разумеју случајеви заразе без развијених симптома, научници кажу да би и даље требало радити на сузбијању ширења вируса држањем физичке дистанце, ношењем маске, прањем руку, без обзира на то да ли неко има симптоме или не.

Крутика Купали, истраживач заразних болести на Медицинском факултету Универзитета Станфорд у Калифорнији истиче да је главни проблем је разликовање оних који прођу без симптома од случајева који су у почетној фази болести, па им се симптоми још нису развили.

„Асимптоматски случај је онај ко никада није развио симптоме болести, док онај ко има благе симптоме пре него што се појаве јасни симптоми болести спада у тзв. пресимптоматске случајеве“, објаснила је др Купали.

Симптоми се код већине оболелих јављају између седмог и четрнаестог дана 

На почетку пандемије, резултати истраживања показивали су да би стопа заражавања преко асимптоматских случајева могла износити и до 81 одсто. Међутим, резултати нове студије објављене прошлог месеца, која је сумирала 13 студија спроведених на укупно 21.708 особа, наводе на закључак да је могућност инфекције преко особе која само има клице ковида 19 у ствари 17 одсто.

„Подаци указују на то да се код већине оболелих симптоми јаве за седам до 13 дана“, рекао је Ојунгерел Бјамбасурен, стручњак за биомедицину у Институту за здравствену заштиту на аустралијском Универзитету Бонд у Гоулд Коусту.

Тим који је предводио Бјамбасурен дошао је до закључка да су је ризик да асимптоматски случајеви пренесу на другу особу вирус 42 одсто мањи него што је то случај са оболелима од ковида 19.

Заражавање од асимптоматских случајева углавном пролазе неопажено јер се особе без симптома у већини земаља не шаљу на тестирање. 

„Упркос томе што је ризик од трансфера вируса са асимптоматских случајева мањи, ове особе представљају значајан ризик за јавно здравље јер се они неће наћи у изолацији већ ће се слободно кретати“, указао је Ендрју Азман, епидемиолог Блумбергове школе за јавно здравље при Универзитету Џонс Хопкинс.

Други истраживачи се не слажу већ су мишљења да клицоноше нису „тајни покретачи пандемије“ јер будући да не кашљу и не кијају онолико колико то раде оболели од ковида 19, а тиме и не остављају вирус на површинама око себе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. нов 2020, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Asimpt

Ja verujem da svi se zarazuju od asimptomatskih osoba, jer niko ne bih priblizavao nekog sa simptomima. Onda svi se druže sa "normalnim" mislim da njima koji ugledaju zdravi ali eto, opet svi se zaraze.