Читај ми!

Црвена краљица здравља - цвекла

Неретко квргава и са помало прљавштине, односно земље по себи, цвекла не делује увек привлачно. Ипак, ово поврће крије много тога корисног за наше здравље.

„Цвекла је посебна, и реткост је да неко поврће као што је цвекла има толико широку лепезу хранљивих састојака и антиоксиданата", рекла је нутриционисткиња Камил Скода. 

А уз правилну припрему, цвекла такође може бити изненађујуће укусна.

Боју цвекла добија од беталаина, који садржи антиоксиданте.

Антиоксиданти су природна једињења која штите ваше ћелије од оштећења.

Могу смањити ризик од срчаних болести, рака или других болести.

Цвекла има и противупална својства, наводе стручњаци, а благотворна је за оне који имају проблеме са дијабетесом, високим крвним притиском, астмом и гојазношћу.

Цвекла поседује и влакна која могу помоћи у контроли нивоа шећера у крви, одржавању здраве тежине, смањењу холестерола.

„Цвекла садржи и нитрате који помажу у ширењу крвних судова а то може помоћи код крвног притиска, и повољно утицати на рад мозга", додала је Скода.

„Када је реч о витаминима и минералима, цвекла је добар извор фолата, витамина Б који је посебно важан током трудноће. Такође је добар извор калијума, магнезијума и витамина Ц", објашњава Скода.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јан 2021, 01:57) - anonymous [нерегистровани]

А која је

правилна припрема?