Читај ми!

Колико значи стисак руке – показује нам нови изум медицинских сестара

Медицински радници креирали су топле гумене рукавице које на једноставан, али и јединствен начин помажу пацијентима који су изолацији због ковида 19.

Изум је подсетник да медицинске сестре стварно знају најбоље шта пацијентима стварно треба.

На фотографији која се дели на друштвеним мрежама, види се рука једне пацијенткиње која болује од ковида 19, на чију руку је положена друга „рука", направљена тако да пружи осећај топлине и подршке који у стресним ситуацијама пружа људски додир. 

У ситуацији пандемије, када су посете пацијентима немогуће, као ни лични контакти, рукавице напуњене топлом водом опонашају људску руку.

Чак је и др Тедрос Гебрејесус, директор Светске здравствене организације, био надахнут овим изумом и на Твитеру написао да се „диви здравственим радницима који су на првој линији пдбране од коронавируса и који успевају да смисле начине како би њиховим пацијентима олакшали стање".

Медицинска сестра Семеј Араужо Куња, прва је на друштвеним мрежама поделила фотографију такозване божје руке, уз коментар да је она користи, како би пацијенти осетили бригу и наклоност особља, док уједно, ова рукавица загрева екстремитете оних који су интубирани.

Сестра Куња је направила и почела да користи рукавице пошто је у упутству за негу видела да се препоручује загревање руку.

Идеја је заправо потекла од медицинске сестре Лидијане Мело, која ради у болници у северном делу Рија де Жанеира, и којој је тешко ишло загревање руку код пацијената облогама од памука, јер је имала проблем да им измери сатурацију.

Размишљала је како да реши проблем, и дошла на идеју да хируршке рукавице пуни топлом водом. Сада је та идеја искоришћена са циљем да се ковид-пацијенти не осећају усамљено, а сви знамо колико значи држање за руку у тешким ситуацијама.