Читај ми!

Студенту отказало срце, годинама пио по два литра енергетских напитака сваког дана

Студент у Британији развио је стање срчане и бубрежне инсуфицијенције јер је две године пио и по два литра енергетских напитака.

Човек је две године дневно пио четири енергетска напитка од по 500 милилитара, пре него што је примљен у болницу због срчане инсуфицијенције, наводи се у медицинском извештају.

Медицинску помоћ потражио је пошто је почео да губи килограме и да отежано дише. Лекари су га задржали на интензивном болничком лечењу, а његово стање је било толико лоше, да су лекари размишљали да ли му треба трансплантација органа, наводи се у Бритиш медикал џорналу.

Тестови крви, скенирања и очитавања ЕКГ-а открили су да је имао и срчану и бубрежну инсуфицијенцију. Бубрежна инсуфицијенција је била повезана са дуготрајним и раније недијагностикованим стањем, које се затим додатно погоршало.

Аутори медицинске студије, Guy's and St Thomas' NHS Foundation, истакли су да студент није имао никакву историју болести, осим прекомерног уноса енергетских напитака. Такође су истакли да свака лименка коју је попио садржи 160 милиграма кофеина.

Три месеца пре пријема у болницу није могао да настави универзитетске студије због своје летаргије и лошег здравственог стања. Провео је 58 дана у болници, укључујући и боравак на интензивној нези, који је описао као трауматичан. 

После девет месеци успостављена му је нормална срчана функција са „благим оштећењем“. Доктори кажу да је тешко предвидети да ли ће се потпуно опоравити.

Пацијент, који није именован, активно је учествовао у студији и затражио још налепница са упозорењима на овој врсти пића.

„Када сам пио четири енергетска пића дневно, патио сам од подрхтавања и лупања срца, што је ометало моју способност да се концентришем на свакодневне задатке и студије на факултету. Патио сам и од јаких мигрена, које би се често јављале у периодима када нисам пио енергетско пиће", истакао је неименовани читалац студије.

Такође, предлаже да би требало да буде више свести о штетности енергетских напитака и о њиховим ефектима на здравље. Мислим да би требало да се налепнице са упозорењима, сличне пушењу, прикажу како би се илустровале потенцијалне опасности састојака у енергетском пићу.

Академици са Универзитета у Кардифу, анализирали су одговоре на здравствене анкете више од 176.000 средњошколаца у Велсу, старости од 11 до 16 година. Подаци изведени из одговора између 2013. и 2017. године показују да је шест одсто ученика рекло да пије енергетска пића „свакодневно", а то је тренд који се временом није променио.

Главна ауторка студије др Кели Морган истакла је да свакодневна употреба енергетских пића међу младим људима није опала, а да студија открива све веће разлике у стопама потрошње између оних из ниских и високих социоекономских група.

„Маркетиншке кампање за енергетска пића често су усмерене на оне из других земаља, са неповољним пореклом. Такође су приступачан избор и редовно су доступни по нижим ценама од флаша воде. Њихова популарност вероватно неће опадати уколико се не успоставе законске и политичке мере", навела је др Кели Морган.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 17. апр 2021, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Cogito ergo sum

Čekaj malo, odakle vam ta ideja da tamo neko stavlja profit i svoju korist ispred zdravlja običnog čoveka?

(субота, 17. апр 2021, 08:54) - anonymous [нерегистровани]

Daje ti krila

Najveca prevara i primjer marketinskog uspjeha. Voda+secer+kafein=energetsko pice.

(субота, 17. апр 2021, 07:20) - Pera [нерегистровани]

Isti slučaj

Moj kolega je slično prošao pijući Kokakolu! Par godina je u noćnom dežurstvu pio po dve boce ovog pića. Eno ga čeka transplataciju srca!!

(субота, 17. апр 2021, 00:00) - Kalesu [нерегистровани]

Energetska pića

piju mladi, u preteranim količinama, da bi prošli kroz celonoćni provod bez sna, a uz dovoljno energije za neprestano ludovanje. Treba imati na umu da ova pića sadrže bar 12 puta više kofeina, nego ista količina obične crne kafe, a još goru kombinaciju čine izmešani sa narkoticima, alkoholnim pićima i drugim stimulansima. Mnogi ih piju kao obične sokove, a nikako nisu isto.