Читај ми!

Опрез са суплементима- постоје добре и лоше комбинације

Велики бриј људи, у протеклих годину дана све више узима суплементе, неки зато што су им то лекари препоручили у борби са ковидом 19, неки зато што су сами желели, да би поправили стање свог имунитета

Многи узимају препарате на своју руку, и не помишљајући да могу да направе грешку. Које су комбинације лоше које добре, када се може претерати са дозом суплемента.

Гостујући у „Ординацији" , проф. др Јанко Самарџић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Београду, истакао је да на тржишту постоје разни препарати.

Постоје они у којима је заступљен витамин Це, витамин Де, само цинк или само селен, па људи купују појединачно те препарате, које и пију појединачно.  Са друге стране постоје и комплекси витамина и минерала.

„Ми као фармаколози волимо веома често да правимо одређене комбинације лекова. Међутим, када говоримо о суплементима, важан је приступ, који ако знате да комбинујете, да направите фиксну комбинацију и узмете оне састојке који делују синергистички, онда то има смисла", рекао је професор.

Додаје да је потребно да имате имате добру формулацију, и да при комбинацији одређених састојака стављате мање концентрације лековитих супстанци. То би биле позитивне стране узимања суплемената.

„Свако комбиновање повећава интеракцију, па ако препарати нису у одговарајућој формулацији у којој се ослобађају одређене супстанце, онда комбиновање на своју руку није пожељно", истакао је професор.

Да ли велика доза подразумева и велику количину искоришћеног минерала или витамина који пијемо?

„Када говоримо о превентивној примени код особа које су здраве и хоће превентивно да користе суплементе,ту се треба држати прописаних дневних количина, рецимо витамин Це се узима у дози до 500 милиграма, вишак се неће апсорбовати.Нема супстанце која не може да направи нежељене ефекте.Сваки лек може да буде и отров, ако се примениу неодговарајућој дози", напоменуо је професор.

Да ли организму треба одмор од суплемената?

„Један општи принцип је да суплементе користите око три месеца, а онда се направи период паузе од месец дана, јер су резерве попуњене", рекао је професор Самарџић.

Познато је да се витамин Це веома често налази у комбинацији са ацетилсалицилном киселином, са аспирином, па не треба узимати више од 500 милиграма витамина Це на дан.

Селен, као суплемент није препоручљив код пацијената са дијабетесом. Селен може лоше да утиче и на јетру.Он се не користи без консултација са ендокринологом.

Када треба узимати суплементе, у које доба дана?

„Витамин Де треба узимати уз оброк у поподневним сатима. Цинк, даје ефекат смирења и даје се у вечерњим сатима. Магнезијум се може узимати у свим деловима дана, у зависности од намене организму.Витамини Бе комплекса узимају се у преподневним сатима", рекао је проф. др Јанко Самарџић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Београду.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. апр 2021, 22:45) - Nena [нерегистровани]

Supelmati

E ko ovo svati svaka mu cast

(недеља, 18. апр 2021, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Doktori zaista

Doktori se ne školuju prateći medije. Popularizacija u medijima nije namenjena doktorima, nego najširoj javnosti.

(недеља, 18. апр 2021, 21:35) - dok [нерегистровани]

Doktori

Kod 10 Lekara imamo 11 različitih mišljenja . To informacije u Medijima trebalo bi da Lekari čitaju.Nažalost Lekari nemaju vremena za dalje školovanje.
U nemačkoj ima malo dobrih lekara , a lekari nevole ako im pacijent postavlja neka pitanja . Najviše vole pacijente koji Tablete gutaju i ništa nepitaju .

(недеља, 18. апр 2021, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

ništa mi nije jasno

Mnoge firme proizvode i prodaju suplemente u kombinaciji magnezijum i kalcijum.Da li bi ovo moglo da se pojasni?Ako je ovo loša kombinacija zašto neka Agencija (imamo ih na desetine) ne saopšti da je to loše i opasno za zdravlje?

(недеља, 18. апр 2021, 20:36) - X [нерегистровани]

Iznenadjen

Ja bas imam tu kombinaciju u jednoj tableti. Nista mi nije jasno!

(недеља, 18. апр 2021, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

Магнезијум и калцијум

Meni doktor preporucio da bas ova dva uzimam zajedno. Ko je u pravu?

(недеља, 18. апр 2021, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Nije sve nego ništa

Ovo je ništa o suplementima, još jedan generički artikal...