Читај ми!

Ујео га крпељ, оболео од три болести

Доктори у Орегону описали су нешто што би могао да буде најнесрећнији сусрет човека и крпеља икада документован. Седамдесетогодишњи мушкарац оболео је од три различите болести након једног уједа крпеља.

Извештај лекара објављен у Бритиш медикал џорналу (БМЏ) описује човека који је примљен у ургентни центар са симптомима грознице, мучнине и отицање чланка, заједно са болом у нози.

Тестови су показали да болује од анемије, тромбоцитопеније, а лекари су установили и акутно отказивање бубрега и потенцијално оштећење јетре.

Докторима је рекао да је месец дана раније приметио ујед на чланку и претпоставио да се ради о неком инсекту. То се десило док је путовао североисточним делом САД, а лекари су посумњали да се ради о зараженом крпељу.

Када су стигли даљи налази, доктори су остали у чуду. Не само да је био позитиван на бактерију borrelia burgdorferi, узорчника лајмске болести, већ и на бактерије anaplasma phagocytophilum и babesia microti, које узрокују анаплазмозу и бабезиозу.

Појављивање лајмске болести заједно за још једном инфекцијом је прилично уобичајено, пошто су крпељи пуни различитих бацила. Али је заражавање са три болести од једног уједа веома ретко.

Лајмска болест може да узрокује бројне симптоме, укључујући грозницу, умор и мучнину, а иако превасходно захвата кожу, може да нападне и срце и централни нервни систем. Са друге стране, анаплазмоза и бабезиоза обе нападају крвна зрнца (црвена и бела) и изазивају анемију, али могу да доведу до оштећења органа.

Срећом, све три се успешно лече антибиотицима, а несрећни мушкарац добио је троструки режим лекова, након чега му се стање поправило.

број коментара 0 Пошаљи коментар