Читај ми!

Стрељаштво је спорт, али и одлична антистрес терапија

Све до прошле године преовладавало је уверење да је стрес последица брзог и напетог живота, а сада знамо да је и дуга изолација веома стресна. Један од начина да се ослободимо напетости је и стрељаштво.

Љиљана Здравковић чланица је музичког бенда "The Bite", водитељка подкаста, али и редовна посетитељка стрељана.

„Кренуло је тако што сам још као млађа имала невероватни жељу, гледајући филмове, серије и ФБИ агенте и оне полицајце како кад заврше радно време оду у стрељану па избаце негативну енергију из себе, тако сам и ја размишљала, кад год гледам тако нешто, то и мени треба. Већ први дан када сам пуцала било ми је јасно да је то то“, каже Љиљана Здравковић.

Велика заинтересованост у данашње време за овај спорт условило је и отварање стрељана у којима се вежба, али и учи.

„Корисници стрељане имају право на бесплатну обуку, на тај начин ћемо им приближити оружје, како се користи и на који начин“, наводи Зоран Коматина, власник стрељане.

Закон о оружју и муницији предвиђа да оружје из категорије Б могу набављати и држати физичка лица која су пунолетна и држављани Републике Србије. Ту је још неколико правила и прописа.

Обуку за руковање ватреним оружјем спроводе привредни субјекти који добију решење МУП-а. У Београду дозволу за обуку поседује 14 регистрованих стрељана.

„Први додир са оружјем мора у потпуности бити исправан на тај начин што ће сви корисници оружја научити основна правила безбедног руковања“, напомиње Коматина.

Према подацима истраживачког пројекта Смол армс сурвеј (Smal Arms Survey) из 2017. године, цивилно становништво у Србији поседује више од 2.7 милиона комада ватреног оружја, и налази се, као и Црна Гора, на самом врху светске листе најнаоружанијих народа. На првом месту су Сједињене Државе, а од земаља Балкана ту су још Босна и Херцеговина на 11. месту и Северна Македонија на 13. месту.

„Кад помислиш на оружје, помислиш на нешто страшно на нешто опасно, али није то идеја заправо. Када је пуцање напољу на улици, то је једна ствар. Када дођете у стрељану и када се концентришете само на то што треба да урадите, да се само концентришете на тај метак на ту мету и на ту тишину у својој глави, то вам даје неки потпуно другачији осећај“, објашњава Љиљана Здравковић.

Стрељаштво јесте спорт, али је и делотворна антистрес терапија.

„Много људи је данас под стресом. Корисници стрељана који долазе, они на основу тог гађања које врше у самој стрељани ослобађају хормоне ендорфина и серотонина, а то су хормони среће и на тај начин потискују хормоне стреса“, објашњава власник стрељане.

„Сам тај начин на који се то ради у стрељанама, мене то бар ослобађа стреса“, тврди Љиљана.

Последњих година пуцање је постало веома популарно. У стрељанама посетиоци и професионалци могу да вежбају рекреативно и кондиционо гађање, али могу да се организују и тим билдинзи, рођендани. Свака стрељана поседује одређени арсенал оружја.

Будући да је стрељаштво све популарније као антистрес терапија не треба заборавити да је то спорт и да се често организују аматерска и професионална такмичења где се истичу вештине и знање, али се освајају и награде.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. јун 2021, 07:52) - anonymous [нерегистровани]

Šta će nam oružje?

Manje oružja, manje šanse za nasilnu upotrebu.
Oslobađa stresa? Tamo su bazeni, teretane. Pa ako baš neko voli da puca neka uzme vazdušnu pušku. Kakav to mozak treba da čovek oseća "snagu" sa oružjem u ruci. Voleo bih da vidim intelektualni profil prosečnog korisnika oružja.
"Dok se okolina naoružava mi će mo ostati goloruki". Da li treba da se brinemo što u Bosni ima više pištolja? Svašta. Sad će Bosanci preko Drine sa pištoljima u osvajanje Srbije. A mi, goloruk narod ne možemo da se branimo.

(недеља, 13. јун 2021, 21:18) - RecA [нерегистровани]

Nemoguce

"Према подацима истраживачког пројекта Смол армс сурвеј (Smal Arms Survey) из 2017. године, цивилно становништво у Србији поседује више од 2.7 милиона комада ватреног оружја, и налази се, као и Црна Гора, на самом врху светске листе најнаоружанијих народа:"
2019 godine je predato preko 80 hiljada veci kratkih i digih. A u evidenciji MUP-a kazu da smo u totalu imali oko 800 hiljada cevi a ne nekih 2.7 miliona komada.

(недеља, 13. јун 2021, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

А нови закон ?

Имао сам прилику да прочитам предлог закона о оружју .

Ако га усвоје...при здравој свести и памети, ја моје исправно предати нећу .

Мотофлекс па на кило .


(недеља, 13. јун 2021, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Ко вас лаже?

Ко вас је то слагао да је Србија у самоме врху у европи по броју ватреног оружија у цивилном поседу? Швајцарска која никада није ратовала има можда и највише у свету,а не у европи оружија у цивилноме поседу. Свакако како је почело нелегално разоружавање од стране власти брзо ћемо бити земља са највише голоруког народа на свету док се сви око нас наоружавају из дана у дан.