Читај ми!

Први пут у Србији код детета лапараскопски одстрањен тумор надбубрежне жлезде

Први пут тим лекара је лапароскопском методом оперисао редак тумор надбубрежне жлезде код детета. Тај оперативни метод се већ годинама користи код оперисања одраслих особа, а сада ће бити уобичајен начин отклањања ретког тумора и у дечјем узрасту. Девојчица се, кажу лекари, осећа добро и ускоро ће бити пуштена на кућно лечење.

Пре нешто више од месец дана дванаестогодишњој девојчици дијагностификован је редак тумор надбубрежне жлезде. Она је данас добро, а феохромоцитом је пре неколико дана уклоњен најсавременијом методом – лапараскопски.

То значи да су рез на стомаку дужине од око 20 центиметара заменила 3 реза од свега 1 центиметар. Капитен у сали др Милан Јовановић на одраслима годишње уради око 15 таквих захвата. Први пут такву методу применио је у дечјем узрасту.

„Девојчица се осећа добро, стабилно је. Користе се камере, најсавреминији инструменти за операцију, тако да је могуће извести операцију уз минималну трауму ткива и уз прилично безбедан и брз начин, што доприноси томе да операција краће траје, да су мањи скокови притиска, да је краћи постоперативни опоравак буде што краћи“, каже ендокрини хирург Центра за ендокрину хирургију КЦС, др Милан Јовановић.

Кратко је трајала операција, али је припрема била знатно дужа. Због природе болести у то су били укључени и дечји ендокринолози, анестезиолози, фармаколози и хирурзи. Најтежи задатак био је увођење у анестизију, јер се код овакве врсте тумора дешава скок притиска и до 200.

„Феохромоцитом се назива анестезиолошком ноћном мором. Зато што је то за нас изузетно тешко, јер је то тумор који секретује хормоне адреналин и допамин, а ти хормони утичу и на крвне судове, на срце и на цео организам. С обзиром на то да је дете припремано неколико недеља одређеним медикаментима, јер да припрема није постојала, морталитет је изиузетно велики. Све је прошло врло солидно, наравно било је неколико скокова и падова притсика, али анестизиолози су увек спремни“, истакла је проф. др Душица Симић, начелница Одељења за анестезиологију УДК Тиршова.

Спремни су били и да раде тимски, да деле искуства и знања.

„Ми смо једну врло сложену операцију превели у минимално инванзивну операцију, операцију која затева минималан боравак у болници и то је огроман бенефит за децу, за пацијенте, потом за њиховеродитеље, али и за наше лекаре“, објашњава директор УДК Тиршова доц. др Синиша Дучић.

Феохромоцитом представља веома редак тумор, јавља се 1 случај на милион становника у општој популацији, а код деце је још и ређи. Не открива се ни лако, јер се симптоми нису толико специфични - скокови притиска, лупање срца, презнојавање, цвренило у лицу.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар