Читај ми!

Како се подмладити – положај у коме спавамо одаје тајну

Када човек напуни 50 година, положај у коме спава остаје изузетно је важан, јер утиче на изглед лица, држање тела, лепоту, боре. Како наводе научници неки од положаја спавања људе чини старијима.

Већина људи и не размишља о начину на који спава током ноћи, као ни о томе како ће се пробудити, да ли ће изгледати одморно или исцрпљено. Начин на који спавате – на стомаку, леђима или на боку одаје ваш изглед. Стручњаци за негу коже дали су предлог положаја спавања за оне старије од 50 година.

Боре које настају током живота су различитог порекла – често настају од смејања, различитих покрета лица.

Боре настале у сну су потпуно другачије

„Најчешћи тип бора су динамичке боре које настају услед поновљене контракције мишића, када се кожа изнад њих угравира, али боре од спавања потичу из другачијег механизма", објашњава Бет Голдштајн, суоснивач Компаније „Modern Ritual" и председник компаније „Central Dermatology".

Истиче да се боре у сну формирају због „понављајућег истезања и изобличења коже" које настаје трљањем лица о јастук.

Студија објављена 2021. године подржава констатацију Бет Голдштајн, наводећи да људи могу добити боре у сну због изобличења коже које је резултат „механичке компресије током спавања”.

Ове боре се разликују од линија смеха јер су узроковане силом на лицу у одређеним положајима спавања.

Sleep Fondation истиче да „када се једна страна вашег лица притисне у јастук, она се истеже, повлачи и сабија кожу током целе ноћи".

Неки од положаја спавања могу створити боре

Ако спавате на стомаку настаје стрес за кожу – а када пређете 50. ваша кожа више није еластична као у младости, па се тешко враћа у првобитно стање.

„Сматра се да су боре од спавања на стомаку последица сталног стреса на кожи. Када сте млади и имате одличан колаген и потпорне елементе коже, они се повлаче убрзо након буђења – али током времена, упорно истезање може довести до бора насталих у сну", истакла је Голдштајнова.

Спавање на боку такође може изазвати проблеме са кожом

Стручњаци упозоравају да „спавање на боку такође може довести до бора". Одређени положаји за спавање неће узроковати боре, али могу да их погоршају и могу „убрзати и интензивирати боре на грудима, врату и лицу", рекла је дерматолог Деана Мраз Робинсон.

Спавање на боку може да доведе до губитка волумена на страни лица на којој спавате. „Козметички, овај проблем обично можете да решите помоћу филера", рекао је др Тимоти Р. Милер.

За разлику од бора узрокованих изразом лица, већину бора насталих у сну не поправља ботокс. Уместо тога, људима су потребни филери као и ласерско обнављање, па чак и затезање лица да би направили разлику.

Најбоље је спавати на леђима

Дремање на леђима је најбољи начин да избегнете боре настале од спавања, јер се кожа на вашем лицу неће трљати о јастук. Међутим, ако вам је спавање у овом положају непријатно и на крају ће довести до лошег сна, можда се не исплати.

„Важније је да се квалитетно наспавате него да избегнете боре, јер ако не спавате добро, „можда није вредно компромиса", истакла је Бет Голдштајн.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. мај 2022, 15:25) - Rada [нерегистровани]

Molim javni servis

Kome plaćamo pretplatu da nas učini informisanijim i, možda, pametnijim, da nas ne zamlaćuje ovakvim glupostima. Nije vaš posao da razmatrate botoks, filere i ostale koještarije već da naučite obične ljude i ženekoji većinom nemaju vremena a često ni para za teretanu iopremu za vežbanje, kako da se razmrdaju i zategnu u kućnim ili parkovskim uslovima najbolje što mogu.

(среда, 25. мај 2022, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

I sa 60 spavam na stomaku

I sa 60 godina spavam na stomaku i nema bora.

(уторак, 24. мај 2022, 15:43) - milan [нерегистровани]

Slovenija

Slažem se u potpunosti da telo samo određuje svoj položaj. Ako se tome suprostavite onda će te slabo
spavati, što je još najgore. Zbog toga možete dobiti mnogo više bora.

(уторак, 24. мај 2022, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Када човек напуни 50 година

... сви се баве само његовим годинама и ничим другим.
За малограђанске појмове то је већ дефинитивна старост. У складу са тим малограђанским схватањем, од 50-те до можда чак 100-те, човек треба да што чешће стоји пред огледалом и броји своје боре и беле власи (ако је нешто остало) или да стоји у чекаоници амбуланте или разним специјалистичком ординацијама.
Мислио сам да је малограђанштина балкански специјалитет али се све више уверавам да је то интернационална пандемија.
Малограђанска тупавост постаје највиша врлина људске врсте.

(уторак, 24. мај 2022, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Telo traži neku svoju omiljenu pozu za spavanje. Kako zaspati ako vam nije udobno?