Читај ми!

Со, отров са тањира

Једна свакодневна навика коју има већина популације је прекомерно сољење хране. Мало је познато да ова намирница повећава ризик од преране смрти и у прекомерним количинама је лоша за здравље. Ипак, со је важан нутријент за људско тело.

Превише соли није добро за здравље, али се поставља питање која је граница коришћења соли у исхрани. Познато је да се со налази у природи, у океанима, у камену, у нашим сузама. Пријатног је укуса и није скупа намирница у понуди на тржишту. Али је једна од такозваних „белих смрти“ које утичу на повећан ризик од кардиоваскуларних болести.

Митови о употреби соли

Чињеница је да превише соли у исхрани може да допринесе појави високог притиска, срчане инсуфијенције, ризику од срчаног удара, можданог удара, болести бубрега, задржавања течности и остеопорозе.

Људско тело користи со за балансирање течности у крви и одржавање здравог крвног притиска, а со је неопходна и за функционисање нерава и мишића. Немогуће је живети без соли, али је важно унос соли држати под контролом.

Дневна доза соли за одраслог човека је до пет грама. Статистике кажу да користимо дупло више соли по дану.

Да бисте лакше пратили колико соли уносите у свој организам, читајте на етикетама хране вредност нивоа „натријума“ – јер је со по саставу натријум хлорид.

Није битно које је боје – со је со

Ружичаста, црна, камена, морска, хималајска со је со. Минерали који се налазе у солима, попут хималајске или морске, често су присутни само у веома малим количинама.

 

За унос минерала и других хранљивих материја у исхрану, препоручљиви су воће и поврће. Укус за слану храну се стиче временом и није урођен.

Многе фабрички упаковане намирнице које садрже много соли имају друге састојке који праве равнотежу сланог укуса.

Унос соли код физички активних људи

Постоји веровање да би требало да уносимо више соли и пијемо више воде после вежбања.

Со губимо на два начина – кроз урин и кроз зној, али то не значи да треба да додајемо више соли у исхрану сваки пут када се презнојимо.

Неки производи, попут спортских напитака, рекламирају се као добар начин за замену изгубљене соли после вежбања.

Вода из славине и здрава исхрана могу да помогну да надокнадите све хранљиве материје изгубљене током било које активности.

Више од 30 одсто одрасле популације у свету има висок крвни притисак, а према подацима Фондацији за срце, половина њих то и не зна.

Већина људи са високим крвним притиском не показује никакве симптоме, тако да је важно редовно проверавати крвни притисак. Ако имате висок крвни притисак, смањење унос соли, уз редовну физичку активност, умерени унос алкохола, престанак пушења и смањење стреса, може помоћи у управљању њиме, смањујући ризик од оштећења вашег организма.

Истраживачи из Швајцарске, Аустралије и САД проучавали су синдром преране смрти и дужину животног века код људи који узимају пуно соли.

Додавање соли у припремљену храну је уобичајена пракса у западним земљама и директно је повезана са дугорочним потребом појединца за сланом храном.

Како би истражили прерану смрт и краћи животни век, научници су анализирали податке 501.379 испитаника који су попунили упитник о учесталости додавања соли у храну. Прикупљени су и подаци о смрти и датуму смрти испитаника.

Резултати су показали да људи који увек додају со у храну имају 28 одсто већи ризик од преране смрти у поређењу са онима који никада или ретко додају со.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 02. окт 2022, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Ne ve-ru-jem!

Sve i da je tako,radije solim,pa makar živio i par godina manje,ali ne vjerujem da je tako.Osim toga,postoji himalajska i keltska vrsta soli,koje su manje štetne,ako je ova morska uopšte štetna u većim količinama...Nestorović je rekao da Japanci sole debelo,i da im ništa nije...

(недеља, 02. окт 2022, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

Veoma bitna vrsta soli

I moramo paziti da unosimo dovoljno soli I joda u organizam...I to dnevno..

I lijek Ako popijes vise doza odjednom nije Dobro, zato Ne Ici u krajnosti...
Himalajska sol nema dovoljno joda ili ga uopste nema, morska sol je veoma dobra....
Imaju sastojci na internet pa pogledajte... himalajska sol ima samo dobru reklamu...

(недеља, 02. окт 2022, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Tačno

(недеља, 02. окт 2022, 13:00) - 1950. [нерегистровани]

Ne jedite bele otrove:

So,šećer,belo brašno!

(недеља, 02. окт 2022, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

So i jod

Jedno drugo istrazivanje u Belgiji u vezi porasta oboljenja štitne žljezde direktno je dovedeno u vezu sa "trendom bijele smrti" i smanjenim unosom kuhinjske soli. Ko ishranom ne unosi dovoljno joda u organizam mora biti oprezan sa smanjenjem soli. Ne jodira se za badava so, najjednistaviji nacin za unos joda. A manjak uzrok mnogih bolest, i onih skrivenih.

(недеља, 02. окт 2022, 11:07) - Igor [нерегистровани]

So...??

Najveća obmana je da je so smrt za organizam. Sve ono što nije nikako dokazano ne treba ni da se čita a kamoli da se razmišlja o tome. Mnogo je glupih dezinformacija na vestima da čovek treba ozbiljno da se zamisli kad krene da se informiše.