Читај ми!

Рак простате све чешће погађа млађе мушкарце, пресудна превентива

Сваке године у Европи до 400 хиљада мушкараца добије рак простате. Све чешће су на удару и млађи мушкарци. О томе шта се променило у лечењу ових пацијената, разговарали су уролози из региона.

У Србији годишње рак простате добије око 2.300 мушкараца, а премине њих око хиљаду. Идентично је и у региону. Бржа и боља дијагностика то би могла да промени.

„Побољашана дијагностика везана за мултипараместријску магнетну резонанцу, пет скенер ,о којем се много говори последњих година, и увођење нове методе која се уводи у региону, а то је такозвана фузиона биопсија, која има велику сензибилност и омогућава да у што ранијем периоду откријемо већи број пацијената", каже проф. др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију, УКЦС.

У збрињавању ових пацијената некима помажу и роботи.

„До сада смо оперисали око 300 болесника. Болесници након ове методе се врло брзо опорављају, врло брзо постају мобилни, већ следећег дана устају, ходају, раније одлазе кући", рекао је доц. др Твртко Худолин, уролог из Загреба.

Осим боље дијагностике мења се и свест мушкараца.

„Они долазе раније на преглед, и ако се нађе карцином простате, то је у последње време у ранијем стадијуму, изјавио је проф. др Сотир Ставридис уролог из Скопља.

„Зато што су доступне јако информације. Сами се јављају - без да имају тегоба", додаје проф. др Бењамин Куловац, уролог из Сарајева.

„Само тако пацијентима можемо обезбедити вишегодишње преживљавање уз добар квалитет живота", истиче проф. др Џамић.

Од рака простате не оболевају само старији мушкарци, стручњаци из региона уочавају да се спустила старосна граница, па су на удару и млађи.

Уролози су навели да су њихови најмлађи пацијенти имали 45, 36, 40, 54 године...

Зато са овогодишњег Адриатик уролошког форума стручњаци још једном подсећају мушкарце - после педесете једном годишње морате да одете на преглед.