Читај ми!

Сируп за кашаљ са фолкодином забрањен у Европској унији

Сирупи против кашља који садрже фолкодин биће забрањени у Европској унији, објавила је Европска агенција за лекове (ЕМА).

Агенција је утврдила да сирупи који садрже фолкодин могу изазвати веома опасну алергијску реакцију током опште анестезије, док у неким случајевима изненадна и тешка алергијска реакција може изазвати смрт, наведено је у саопштењу Европске агенције за лекове (ЕМА).

Комитет за безбедност ЕМА је анализирао све доступне доказе и резултате студије, податке о безбедности након стављања на тржиште и информације које су доставили здравствени радници, али како није било могуће идентификовати ефикасне мере за смањење ризика, нити утврдити да ли су користи од фолкодина веће од ризика, лекови који садрже фолкодин се повлаче са тржишта ЕУ и неће бити доступни ни на рецепт и без рецепта.

ЕМА саветује здравственим радницима да размотре одговарајуће алтернативе лечења, а пацијентима да престану да узимају лекове који садрже фолкодин.

Ови лекови се, иначе, користе од педесетих година прошлог века, у продаји су у више држава чланица ЕУ под различитим називом.

Белгијска савезна агенција за лекове и здравствене производе, суспендовала је 1. октобра дистрибуцију лекова који садрже фолкодин.

ЕМА сада ради на новој анализи о односу ризика и користи ових производа.

Фолкодин садржи дериват морфина који има јако изражено инхибиторно деловање на рефлекс кашљања. Његово антитусично деловање је два до три пута јаче од деловања морфина и кодеина. Спречавање кашља наступа брзо и траје дуго.

За разлику од морфина, фолкодин нема аналгетски ефекат, не узрокује спазме нити повећање тонуса у гастроинтестиналном тракту, не депримира дисање и на њега се не ствара толеранција нити се развија токсикоманија.

Овај лек, међутим, има благо и неспецифично депресивно деловање на централни нервни систем, може деловати седативно, антиконвулзивно и може потенцирати хипнотичко деловање барбитурата.

Ови сирупи се користе за акутни и хронични кашаљ који се јавља као пропратни симптом у болестима дисајних путева (фарингитис, ларингитис, трахеитис, бронхитис, бронхопнеумонија, фибринозна пнеумонија, бронхиектазије, туберкулоза, суви плеуритис и неоплазме органа за дисање).  

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 04. дец 2022, 11:44) - Veteran [нерегистровани]

Folkodin

Sistematski se jeftini i decenijskom upotrebom dokazano efikasni lekovi preko noći izbacuju iz upotrebe. Na sve načine se nekolicini farmaceutskih firmi daje moć upravljanja zdravljem čitavog čovečanstva. Uništavanje ljudi je u zamahu, lekovima, vakcinsma, manjkom hrane, gmo hranom, nedostatkom pijaće vode ...

(субота, 03. дец 2022, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Crvena riza

I crvena riza je zabranjena kao i u SAD odakle je stigla hajka protiv ovog fantasticnog proizvoda. Tj dopustena je proizvodnja i prodaja crvene riza sa SAMO 2,5 mg monokalina sto znaci da se vise ne moze upotrebljavati kao lijek protiv holesterola, vec samo dodatak ishrani, suplement. Zasto? Pa naravno, doslo je do enormnog pada broja prodatih lijekova protiv holesterola . To je tesko pogodilo svjetsku farmaciju. Ostatak zakljucite sami.

(субота, 03. дец 2022, 00:50) - anonymous [нерегистровани]

??

И аспирин може да изазове и шлог и крварење унутрашњих органа и погоршање вирусних инфекција. И? Нешто друго је ту у питању.