Читај ми!

За млад, оштар и брз мозак, чај и зелено поврће

Ако желите да ваш мозак буде здрав, проницљив и оштар, потребно је да јачате когнитивне функције. То подразумева поштовање навика у исхрани.

Према новој студији која је недавно објављена у часопису Неурологија, истраживачи су се бавили резултатима и информацијама из пројекта "Rush Memory and Aging Project (MAP)".

Већина учесника, од укупно 960, биле су жене беле расе, а сви учесници програма су пензионери, са просечном старошћи око 81 године, али нису показивали знаке деменције.

Студија је трајала седам година, а на годишњем нивоу испитаници су попуњавали упитник о  својим активностима.

„Храна са високим садржајем флавонола може да сачува когнитивне функције и то је разлог што треба свакодневно да буде у нашој исхрани”, истакла је Ејми Дејвис, нутрициониста.

Истраживачи су посебну пажњу посветили навикама у исхрани, анализирали су ефекат различитих врста флавонола, као што је кемпферол, који добијамо из кеља, спанаћа, броколија, пасуља. Кверцетин се налази у кељу, парадајзу, јабукама и чају, а мирицетина у кељу, парадајзу, поморанџама и вину.

Резултати су показали да је узимање хране богате флавонолима (једна порција лиснатог поврћа дневно, око 15 милиграма) доводило до смањења когнитивног пада за 32 одсто.

Истиче да се флавоноли налазе у разним врстама воћа и поврће. Антиоксидантна својства флавонола могу спречити или смањити оксидативни стрес.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2022, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Продаја кеља

слабо иде?