Читај ми!

Куршумлијски зид стар је 65 милиона година!

Геолошка истраживања су показала да је мистериозни зид, састављен од хоризонталних камених блокова на обронцима планине Радан, заправо последица ерупције мегавулкана и да је стар 65 милиона година.

Огромни зид, састављен од хоризонталних камених колона, који је недавно откривен код куршумлијског села Рударе, стар је 65 милиона година, а реч је о природном феномену вулканског порекла, тврди геолог Душан Мијовић.

„Хоризонталне камене колоне у Куршумлији су последица ерупције мегавулкана, показала су прва геолошка истраживања", рекао је Мијовић за агенцију Бета.

Група геолога Завода за заштиту природе Србије, обавила је прва истраживања на локалитету „Бранкова кула", на Радан планини, где је недавно откривена хоризонтална камена колона у дужини од око 100 метара и висине око 10 метара.

Мијовић је оценио да је реч о импозантном открићу, јединственом у Србији.

Први резултати истраживања су показали да су у питању базалтни блокови вулканског порекла, правилно поређани једни на друге.

„Процес настанка овог феномена је релативно једноставан, магма која се утискује и изађе на површину, под утицајем различите температуре, кристалише се и добили смо лучење које је пентагоналног, односно хексагоналног пресека и то су у ствари ти базалтни стубови", објашњава Мијовић.

Истовремено, геолог је навео да ће локација, поред развоја туризма, допринети и научним истраживањима.

„То је јединствена појава у Србији. Базалтни стубови представљају део гео-наслеђа на основу кога можемо даље да реконструишемо како се развијала земљина кора на територији Србије", додаје Мијовић.

Геолог је навео да таквих појава, као што је ова у Куршумлији, базалтни стубови готово савршеног облика, мало има у свету, а да је најпознатија у Чешкој, у области Бохемија и да је под заштитом Унеска. На том локалитету се појављује исти базалт.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(уторак, 26. окт 2021, 10:48) - Sveta [нерегистровани]

Nije tolika retkost

Lepo otkriće, ali nije baš tolika retkost.
Na severu Irske je Giant's Causeway. Jedno od najlepših znamenitosti i to već odavno. Radi se o savršenim stazama bazaltnih blokova kraj mora. Lepa je legenda, turizam cveta. Ne treba uvek preterivati da je nešto nađeno na Balkanu jedinstveno u svetu. Tako i Đavolja varoš, ima takvih primera u nekoliko zemalja. Putujte više pa ćete se uveriti.

(среда, 29. мај 2013, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Zemlja

Planeta Zemlja nije starija od 10000 godina!

(уторак, 28. мај 2013, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Engleska

I tamo ima ovakvih stubova samo su vertikalni i pored mora su. (Vid'o na televizoru :))

(уторак, 28. мај 2013, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

@Starost

Nije tacno.Ja tvrdim da je planeta stara najmanje 800 kvadriliona godina.Neka neko dokaze da nisam u pravu...
Mozemo tako do u nedogled da diskutujemo,i da se frljamo nekim basnoslovnim ciframa,ali gde su tu realni i prihvatljivi dokazi ? Nema ih.Nauku postujem,ali je zalosno sto se u nedostatku argumenata naucnici sluze mastom,jer kad kazu tako nesto,znaju da niko ne moze dokazati suprotno.A zanemaruje se cinjenica da ni oni ne mogu dokazati svoje tvrdnje.Najlakse je lupiti da je planeta stara stotinama milijardi godina. Kad smo vec toliko sposobni da zavirimo tako duboko u proslost,kako to da postoje tolike misterije stare tricavih 50,100 godina,ili par vekova ?

(уторак, 28. мај 2013, 19:57) - Милутин [нерегистровани]

Сине Митре

Ту књигу, у којој пише колико је стара планета, на којој и ти живиш, вероватно немаш у кући, али верујем да се може набавити у свим православним храмовима широм отаџбине и расејања. Упитај свештеника о којој књизи је реч, па покушај доћи до једног примерка и прочитати барем почетак. Тиме ћеш повећати могућност да сагледаш како су те комунисти дарвинисти погрешно учили и да схватиш да Земља није настала прије милијарде и милијарде година, а затим из ничега нека бактерија, па из те бактерије мајмун, па из њега ти.

(уторак, 28. мај 2013, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Gospodin koji se shali

...da tamo ima dijamanata , gotovo je u pravu , jer izlivi lave uvek ukazuju na bogata lezhishta ruda metala kao shto su bakar i nikl u blizini, naravno , mogu da budu i neki drugi vredni minerali u pitanju , ne konkretno ovi navedeni.

(уторак, 28. мај 2013, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Crveni peshchar istochne Srbije...

...star je 200 miliona godina , shto znachi da je izliv bazalta kod kurshumlije relativno nova pojava. Dinosaurusi su vec odavno bili izumrli kada je taj zid nastao.Starost zida nie senzacija, vec pravilno kristalisanje bazalta.

(уторак, 28. мај 2013, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

Voleo bih da upoznam likove koji tvrde da ...

je zemlja stara citavih 10000 godina. Imam autenticna Napoleonova i Cezareva pisma na cirilici, a i dokument koji nedvosmisleno govori da je Supermen sa planete Kripton-prodao bi ih za sicu evra .Ujedno bi ih pozvao na opushtajucu igru sa tri kutije od sibica...

(уторак, 28. мај 2013, 19:12) - Sale [нерегистровани]

re:Gluposti na kvadrat

Kakve hiljade godina, kakva istrazivanja, da je zemlja stara 6000 godina veruju samo religije...dokazano je da je zemlja mnogo starija.... Ljudi kakve ih znamo su stari oko 200 hiljada godina a zid jeste vulkanskog porekla. zivim na vulkanu i ima ovde ovakvih kolko hoces, puno ih je ostrvo :)

(уторак, 28. мај 2013, 18:55) - Adam [нерегистровани]

jeste 10.000 g

Gospodo, nemojte se cuditi sto neko kaze da je planeta stara samo 10.000 god. To je ste, ALI NA NJEGOVOJ planeti! A ne na ovoj nasoj lepoj plavoj, cakanoj.
Tako da ja ne bih kritikovao tog gospodina koji je to napisao. Ja samo zelim da nam on kaze koja je to njegova planeta sa koje dolazi, mislim cisto da znamo. Znate, nije lepo pricati sa nekim i komentarisati ga a da ne znamo sa koje je planete stigao.
Topli pozdrav gospodinu sa druge planete!