Читај ми!

Швајцарска најсрећнија земља света

Швајцарска је најсрећнија земља на свету, а одмах за њом су Исланд, Данска, Норвешка и Канада, каже једна међународна студија о срећи објављена у Њујорку.

Рангирано је 158 земаља, а Финска, Холандија, Шведска, Нови Зеланд и Аустралија су од шестог до десетог места, пише Бета.

Сједињене Америчке Државе су на 15. месту, Белгија на 19, Велика Британија је на 21, а Немачка на 26. месту.

Француска је на 29. месту, Шпанија је 36, а Италија и Грчка су на 50, односно 102. месту, док је Русија на 64.

Србија је у доњој половини листе, на 87. месту, иза Словеније која је на 55. месту и Хрватске која је на 62. Рангирано је и Косово које је такође испред Србије, на 69. месту, као и Црна Гора која је на 83. месту.

Иза Србије су Македонија која је доспела на 93. место, Албанија је 95, а Босна и Херцеговина је на 96. месту.

Извештај о срећи у свету је трећи годишњи, а циљ је да се покуша да се утиче на политику држава. Уједињене нације су ту студију први пут објавиле 2012. године, пренео је АФП.

Истраживачи су листу саставили на основу очекиваног животног века уз добро здравље, БДП по глави становника, друштвене подршке – могу ли се становници ослонити на некога, поверења мереног перцепцијом одсуства корупције из политике или рада, перцепције слободе при одлучивању у животу, и на основу процене великодушности у друштву.

Тринаест првопласираних земаља је исто као 2014. године, али у другачијем редоследу, рекао је Џефри Сакс, директор Института за Земљу на Универзитету „Колумбија“ у Њујорку, један од аутора извештаја групе независних експерата.

Те земље имају и богатство и јаку друштвену подршку, релативно поштене и одговорне власти, рекао је он на конференцији за новинаре.

„Земље у тој групи нису високорангиране због прихода, већ због друштвене подршке, или по оба критеријума“, додао је.

Авганистан (153. место) и ратом разорена Сирија (156) придружили су се групи од десет најмање срећних земаља, на дну ранг-листе: Того (158), Бурунди (157), Бенин (155), Руанда (154), Буркина Фасо (152), Обала Слоноваче (151), Гвинеја (150) и Чад (149. место).

Упркос рату, Ирак је на 112. месту, и то испред Јужне Африке, Индије, Кеније и Бугарске.

Поред новца, извештај наглашава значај правичности, поштења, поверења и доброг здравља, уз напомену да економска криза или природне катастрофе не руше нужно срећу.

Ирска и Исланд су најбољи примери земаља које су успеле да остану срећне, захваљујући јакој друштвеној подршци, упркос финансијској кризи која их је озбиљно погодила. Извештај помиње и регион Фукушиме у Јапану, где је земљотрес 2011. године „довео до повећања поверења и среће“, због јачања веза међу људима.

„Једна од препорука јесте да се мерење среће употреби да би се помогло свету у овом периоду постављања нових циљева одрживог развоја“, рекао је Сакс.

Он је такође нагласио значај детињства за касније остваривање срећног живота.

„Морамо да рано инвестирамо у живот деце, тако да постану независни одрасли, продуктивни и срећни, доприносећи и друштвено и економски“, објаснио је Сакс.

Извештај се налази на сајту http://worldhappiness.report/.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(субота, 02. јул 2022, 02:13) - Alex [нерегистровани]

Svajcarska najsrecnija zemlja .....

Ja za 5 god nisam tri nasmejana coveka sreo u CH..dok je sedativa ,antidepresiva na tone dobro je ...

(субота, 25. апр 2015, 13:04) - Adi Dil [нерегистровани]

Sreca u nesreci

Živeo sam u različitim sistemima i državama, i ova mi se anketa, nekako, podudara sa mojim vidjenjem istine. Švajcarci su najsrečniji narod na ovoj, ljudskim faktorom, unesrečnoj planeti. Ni ja ne mislim da su oni tako puno sretni, nego su manje nesretni. Mi i neprimečujemo, da smo podrobovi sistema u kojima živimo, podrobovi ustanova u kojima radimo, podrobovi medija koje pratimo i svi zajedno (ljudi, sistemi, ustanove, firme, mediji) čisti robovi odredjenih elita.
Kada bi se napravila anketa o sreči živih vrsta na planeti Zemlji, čovek bi zasigurno bio poslednji na toj listi.

(петак, 24. апр 2015, 18:30) - ... [нерегистровани]

Ponavljam se ali mora, pojam zaposlenost, posao, rad, i slični pojmovi moraju poprimiti savremeniji smisao, neograničeniji, neisključiviji itd!

...

(петак, 24. апр 2015, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

???

U kojoj Vi to Svajcarskoj zivite?Hocete da samo jedno u porodici radi,a i pored toga dobar auto vozite,dobro se hranite i oblacite i zavrsavate ko zna koje po redu kuce u Srb.Koga Vi folirate?Nego i sa tom jednom platom zavrsili ste mnogo sto ljudi u Srbiji mogu samo da sanjaju.Ne kukajte,nece Vam uzeti posao.Napisa jedan "Hladni kao Alpi",a mi kao jedini imamo dusu,kako da ne!U Svajcarskoj je samo 3% nezaposlenih i tih 3% trazi 16000 razloga da ne radi.Cini mi se da su i Vase gospodje tu!!!
Dve plate=pristojan i normalan zivot!!!

(петак, 24. апр 2015, 14:57) - S [нерегистровани]

EU

A oni bese nisu u EU?

(петак, 24. апр 2015, 13:43) - Neznani [нерегистровани]

Svasta

A od tih 4000 ili 5000 hiljada 3500 platis racune i plus hrana, pice, cigare, benzin, i ako izadjes nema te nigdje haha

(петак, 24. апр 2015, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

neznam sta je kriterij.....

U Kanadi svi se smiju I nece javno da priznaju kako im je....a kada malo duze razgovaramo onda kazu kako im je tesko kao I meni....radi se puno, sve poskupljuje - pogotovo kuce I stanarine I hrana.....mi smo ovdje jer nismo imali izbora....rat je bio I moralo se bjezati iz Hrvatske.....tako I na poslu ...svi se smijese I pricaju lijepo sa vama a tamo u kancelariji vas prijavljuju menadzmentu....

(петак, 24. апр 2015, 13:16) - Цвикераш из задње клупе [нерегистровани]

Срећа у Швајцарској

Вала ако је срећа да да живиш као миш, да једеш, спаваш и радиш као миш, да целог живота плаћаш разне хипотеке и кредите и да будеш живи леш, да би те на крају легално спровели еутаназију над тобом, онда је Швајцарска стварно дивна земља, па чак и са 4000 €/$. И ово са Данском Исландом, Канадом, па мајковићу који су им то критеријуми да сасваве такву листу. Тамо леденџа бре по9-10 месеци, ћебе преко неба, лети нема ноћи, не може да се спава, зими нема дана (не може да се нормално живи) па јел могуће да је једини критеријум среће - паре? Ја тако не мислим, а аутор ове будаласте листе нека види шта ће...

(петак, 24. апр 2015, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

realnost i san

4000 plata, 2000 za stan mesečno, 400 za benzin, kilo hleba košta 4.5, 300 za struju i još između 200 i 500 mesečno za komunalije. Dobrodošli u realnom svetu.

(петак, 24. апр 2015, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Svajcarska najsrecnija zemlja sveta

Sa 4000 nemoze da se zivi u Svajcarskoj jer je sve skupo to je isto kao u Srbiji minimalna plata pa pogledajte. Ja zivim 25 godina i verujte mi da i ovde ima puno siromasnih