Прво венчање у знаку Летећег шпагети монструма

На Новом Зеланду је одржано прво венчање љубитеља резанаца - пастафаријанаца с бурмама направљеним од резанаца, а када је дошао тренутак да се пољубе на церемонији одржаној на „пиратском броду“, млада и младожења су дотакли једно другоме уста једући свако свој крај резанца.

Церемонију пастафаријанског венчања обавила је црква Летећи шпагети монструм - интернет феномен и покрет који представља пародију креационизма и организоване религије.

Група је настала 2005. године у САД као протест против увођења креационизма у државно школство, а добила је легитимитет на Новом Зеланду, где су власти недавно донеле одлуку да тај покрет може да обавља венчања.

Данашња церемонија била је у знаку забаве. Гости су дошли обучени као пирати, младожења Тоби Рикетс обећао је да ће увек додавати со у воду за пасту пре него што прокључа, а млада, Мариана Фен ставила је цедиљку на своју главу.

Пастафаријанци тврде да је узрок глобалног загревања нестајање пирата са пучине, као и да у рају постоји вулкан из којег излази пиво.

„Летећи монструм шпагети су створили свет. Ми то знамо“, рекла је Карен Мартин, која је обавила церемонију пастафаријанског венчања.

„Ми нисмо тада били присутни и нисмо то видели (стварење света), али ниједна друга религија није присуствовала томе, и наше божанство је могуће као и било које друго“, додала је она.

Црква Летећи шпагети монструм се широм света бори да буде законски призната, с различитим успехом.

Оснивач цркве Боби Хендерсон навео је раније да сматра да је чудно што су су венчања и даље растрзана између религије и власти.

број коментара 0 Пошаљи коментар