Најновије „истраживање“ јабланичке јагњетине: И даље је изврсна!

Ако идете кроз Херцеговину, грех је да не пробате јагњетину. А они који врте ражањ рећи ће вам да то важи и за вегетаријанце. Зашто је јагњетина најбоља у Јабланици истраживала је екипа РТС-а.

Oвде се не слика селфи. Већ јагњећи ражањ. Али и једе. Разлог што многи, намерно или не намерно, овде прикоче. Специјалитет који је постао својеврсан бренд малог града у Босни и Херцеговини - Јабланице.

Људи који застану у Јабланици без изузетка издвајају јагњетину, истичући да је то неизоставна дестинација на путу ка Јадрану

Готово да нема земље, чији становник није походио Јабланицу због јагњетине.

„Волим јагњетину, у мојој земљи се не једе много, али у мојој породици да. На југу Бразила, једу јагњетину, али у другим деловима Бразила не воле јагњетину“, каже бразилски туриста.

„Веома је укусна. Сви овде дођу да виде јагњетину и да је пробају. И ови ресторани су веома познати“, наводи туриста из Уједињених Арапских Емирата.

Садик Ченгић, звани Тара, овај посао ради већ три деценије. Открива тајну доброг залогаја.

На шаљиво питање да ли је вегетаријанац, одговара: „Не мереш овде бити вегетаријанац.“

Каже да лети у сезони испече и стотину јагањаца, а сада око 20 или 30, а због чега је јагњетина из Јабланице посебна, сматра да су у питању поднебље и чист ваздух.

„Важно је да се јагње добро испече и фино ватра заложи, да се добро осоли“, каже Бешић Адил.

Има ли тајне шта наручити? Искусни немају проблем. Али, шта је са онима који први пут дођу.

„Обично кад дођу гости који су чули да смо познати по јагњетини, дођу и кажу да ко желе плећку, а не знају шта је то, или кажу кило ребара да нема пуно костију“, објашњава Адријана Палић.

Све је почело седамдесетих година, од сада легендарног Гојка. Својевремено је чувени гастро новинар Брет Мартин уврстио његов ресторан у десет најоригиналнијих, због ког вреди сести у авион и отићи на крај света.

„Најбољи и најјачи јагањци су ти из Херцеговине. Изнад Стоца једно место. Хргуд се зове. Ту вероватно имају неку испашу која одговоара њима и тако да је то даје слаткоћу месу неку“, наводи Славко Јелачић Јашар, Гојков син.

Место где су навраћали сви. Функционери и фудбалери, возачи камиона, аутобуса...

Али овде има. Дуж магистрале од Јабланце ка Јадрану и обрнуто - намножили су се ресторани.

Љубитељи фудбала знају да је Јабланица позната по Вахи Халихоџићу и Хасану Салихамиџићу. Упућени у јагњетину да се на овом делу пута М17 поједе меса више него, примера ради, у граду који је четири пута већи од Јабланице.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(петак, 07. мај 2021, 11:24) - Herc 78 [нерегистровани]

Pravoslavac

Gledao sam emisiju Gorana Milića u kojoj je posetio Lovački dom i tom prilikom razgovarao sa Slavkom Jelačićem. Iskreno sam zanemeo na Slavkovo insistiranje da je pravoslavac, ali da nije Srbin. Zanima me da li je to posledica straha ili je reč o autošovinizmu. Napominjem da je i Velibor Pudar (otac plivačice Lane Pudar) za sebe izjavio da je pravoslavac ujedno poričući da je Srbin.

(уторак, 15. мај 2018, 13:51) - HERCEGOVAC [нерегистровани]

re

Boli nekoga briga gdje ti hoces i gdje neces

(понедељак, 14. мај 2018, 15:30) - Покојни стриц и... [нерегистровани]

његов компањон:

"75 година,то бре,75 божитњара - па то бре,пуна авлија!"

(недеља, 13. мај 2018, 15:07) - Ford [нерегистровани]

Zasto

Stvarno ja ne znam sta je u ovoj prici lose receno!? I zato ne mozem da shvatim ovih nekoliko komentatora!

(недеља, 13. мај 2018, 08:14) - Globetroter [нерегистровани]

Gladne oči!

Domaću hranu hvale samo oni,koji nisu mrdnuli iz svog sokaka!

(недеља, 13. мај 2018, 00:25) - Ado [нерегистровани]

Mrznja?

Ko bolan, mrzi Srbe?O cemu ti pricas?Nema naroda u svijetu kao Bosanca.Bujrum svakom iskrenom i uljudnom covjeku na ovome svijetu.

(субота, 12. мај 2018, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Сваки Циго свога коња хвали

Ја сам баш тамо 1975 први пут јео јагњетину са ражња и наравно, заволео. Пре тога сам јео овдашњу, војвођанску, и нисам је баш волео. После сам јео шарпланинску на Брезовици, Власинску и још неке из Србије и све су ми добре. Прави познаваоци истичу Пашку (са острва Пага), Далматинску, Личку... Поента је у травама које пасу, па још ако је кршевит терен, јагње се пуно креће и нема пуно лоја. Свеједно, свака је добра. Битно је лепо испећи и солити тек на крају печења.

(субота, 12. мај 2018, 15:29) - Moravac [нерегистровани]

Samo domaće...

"Naseg" domaćeg dobrog imamo dovoljno, ne moraju ovde da nam prezentiraju komšijsko "Najbolje" jer meni lično ne znači ama baš ništa, niti postoji razlog zbog koga ću da se na neko putovanje po zemljama bivše države zaputim dok god bude bilo ovoliko mržnje prema Srpskom narodu svuda po susednim "prijateljskim" nam državama...Takvih primera ima i više nego dovoljno...

(субота, 12. мај 2018, 14:50) - Nedim [нерегистровани]

komentar

Jeo sam jagnjetinu na Zlatiboru,Staroj planini,u Jablanici ,na planini Tari,svugde je bila dobra ali Jablaničkoj dajem prednost,može biti zbog tog vazduha da posebno prija.Cena prasećeg je ostala oko 1000-1200din a jagnjetina od 1500-2000po kg.Fino je i da umačete pogaču u saft od pečenja pa lepu paradajz salatu posle može pivo hladno i kafa pa nastavljate put.

(субота, 12. мај 2018, 10:20) - Sushy Mushy [нерегистровани]

Prijatelji

"Životinje su moji prijatelji, ja svoje prijatelje ne jedem." - G.B. Shaw