Вечера за нобеловце – кавијар и пуњена патка

Шведска краљевска академија објавила је мени који се вечерас нашао пред нобеловцима и другим високим званицама на банкету у Стокхолму.

После доделе нобелових награда, церемонија се из Концертне дворане преселила у стокхолмску Градску кућу, где се одржава свечани банкет.

Банкету осим краљевске породице и овогодишњих лауреата, присуствују и чланови шведске владе, бивши добитници Нобелове награде и чланови Нобеловог комитета.

Банкету присуствују и дипломатски представници у Шведској.

Мени свечаног банкета држао се у тајности до званичног почетка вечере у 19 часова. Називи јела су исписани на француском, енглеском и шведском језику.

За предјело је служен кавијар, док се за главно јело на столу нашла пуњена патка са кромпирима послуженим са карамелизованим луком.

За дезерт, нобеловци и остале званице могли су да узму мус од малина, чоколадни мус, крем и сорбе од малина.

Објављена је и селекција вина, и осталих пића која су гости могли да изаберу.

Нобелове награде се, иначе, додељују 10. децембра јер је Алфред Нобел, проналазач и произвођач динамита, по коме признања носе име, преминуо на данашњи дан 1899. у Санрему.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Pa,prijatno gospodo Nobelovci i ostali ....

G-din Alfred Nobel je bio veliki covjek,naucnik i biznismen a svoju besmrtnost je obezbjedio ovom nagradom koja se dodjeljuje svake godine kada i lik g-dina Alfreda ponovo ozivi i podsjeti nas na njegovo veliko djelo.
Dodjela Nobelove nagrade je svakako veliki dogadjaj jer se na okupu nadju najumniji ljudi svijeta.Cestitke svim dobitnicima ovogodisnje Nobelove nagrade.