Будући фудбалски голмани морали би да посете Српску Црњу

Горан Савин из Српске Црње власник је светски вредне колекције која је везана искључиво за фудбалске голмане. Почео је сакупљањем голманских рукавица, а проширио и другом опремом и фотографијама, па сада без проблема може да направи изложбену поставку. Уз то је основао и „Школу голмана“ за децу из основне школе.

У колекцији Горана Савина из Српске Црње до сада је прикупљена јединствена колекција са више од 200 пари голманских рукавица, које су штитиле руке познатих и мање знаних чувара мреже у свету.

Сем што сваки пар има своју фудбалску причу о власнику и утакмицама, кроз колекцију се може сагледати и развој материјала за израду рукавица, од обичне гуме до савременог латекса.

„Највреднија рукавица у колекцији, по мени, је рукавица у којој је бранио голман Лихтенштајна, Петер Јехле, која је ретка да се нађе и не можете је наћи било где. Или, на пример, друга или трећа рукавица по вредности је можда рукавица која је стигла из Индонезије“, објашњава Горан Савин.

Своју љубав према голманима, што је и сам био током две деценије фудбалске каријере, Горан Савин преноси на децу. У школи голмана има више од 20 полазника, а међу њима су и девојчице.
У Школи за голмане, Горан је спојио две љубави, професионално занимање учитеља и хоби фудбалског голмана.

„Деца раде на координацији, играју се са лоптом, вежбају. Значи, све могуће вежбе које ће им значити касније можда, ако се баве неким другим спортом“, додаје колекционар из Српске Црње.

Од 1987. године овај заљубљеник у фудбал и колекционарство је прикупио још две јединствене колекције. Фотографије и исечке из новина на којима је 160.000 професионалних и аматерских голмана из целог света. Експонати које тренутно највише сакупља су улазнице са фудбалских утакмица којих засад, има око хиљаду из разних делова света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Za najboljeg našeg kuma

Bravo kume najbolji si