Да ли ће се солитери у будућности градити од дрвета

Уколико се оствари нови пројекат, Сиднеј би ускоро мога да постане град у коме ће бити изграђена највиша хибридна зграда на свету, солитер од 40 спратова од челика, стакла и дрвета.

Дизајнерски студио BVN и пројектни биро са седиштем у Њујорку "SHoP Architects" добили су задатак да пројектују седиште софтверске компаније "Atlassian" које траба да буде изграђено од дрвета, челика и стакла.

Зграда би требало да има око 40 спратова, природну вентилацију у велике терасе оплемењене биљкама. За изградњу овакве хибридне конструкције биће утрошен материјал који смањује емисију угљен диоксида за 50 одсто у односу на класичне технике изградње. А када буде изграђен користиће и 50 одсто мање енергије. Имаће и соларне панеле који ће производити 100 одсто обновљиву енергију.

За изградњу ће бити коришћена техника позната као MTC (Mass Timber Construction) која укључује челични егзоскелет који подупире остатак конструкције. То је једна од најнапреднијих технологија у индустрији грађевинарства која има одговор на глобалну климатску кризу.

Зграда ће бити изграђена у билизини главне железничке станице у Сиднеју и могла би да буде завршена до 2025. године, а у њој ће бити обезбеђен радни простор за око 25.000 запослених.

Широм света због пандемије коронавируса затворене су многе пословне зграде, а неке компаније предвиђају да ће њихови запослени трајно радити од куће. Али у компанији "Altassian" верују да ће будућа зграда одговарати новонасталој ситуацији.

„Простор који градимо биће одржив и веома флексибилан. Гради се наменски за будућност, за свет сутрашњице, не за данашњи“, истиче Скот Фаркухар, један од оснивача компаније.

Тренутно највиша грађевина од дрвета на свету је кула од 18 спратова у норвешком граду Брумундалу. Торањ је висок 85 метара и отворен је 2019. године.

Постоји све већи број доказа да је дрво одржива алтернатива за бетон и челик. Почетком године у Бечу је отоврен комбиновани ХоХо торањ, само метар нижи од норвешког, а награђивани јапански архитекта Сигири Бан пројектовао је „хибридни" стамбени комплекс који ће бити завршен до краја године у Ванкуверу у Канади.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 01. јул 2020, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

MOžda

Možda je opasno zbog požara . A šta nije opasno šta ljudi izmisle ?

(среда, 01. јул 2020, 19:52) - анонимус [нерегистровани]

25 000 запослених ?

Није ли то превише особа за једну зграду? Таман да има и три пута више спратова.

(среда, 01. јул 2020, 16:40) - Stefan [нерегистровани]

Drvo

Znaci iseces jos vise zelenila da bi naoravio zgradu? Ne razumem kavu razliku oravi gradjevina od drveta ili betona cak i unutra!?

Mrtvo drvo je mrtvo drvo