Тутанкамон добија нову грандиозну гробницу

Проналазак Тутанкамонове гробнице и саркофага пре више од 100 година представља једно од најважнијих открића везаних за древну египатску културу. Његова маска од 11 килограма тученог злата са уметнутим примерцима лапис лазулија, кварца и обсидијана, направљена је пре више од 3.300 година и представља врхунац умећа древних мајстора.

Док су древни Египћани градили грандиозне споменике својим мртвим владарима, античка чуда од гранита попут пирамида у Гизи, модерни Египћани граде нови вечни конак за Тутанкамона у њиховој непосредној близини.

Велики египатски музеј не носи тај епитет без разлога. Монументална грађевина од стакла и бетона има површину од пола милиона квадратних метара – величине великом аеродромског терминала.

Епитет „велики“ могао би да се веже и за цену. Музеј кошта Египат око милијарду долара.

Египатске власти очајнички желе да врате туристе у великим бројевима које нису видели још од Арапског пролећа 2011. године.

Због тога се велике наде полажу у музеј, чији ће драгуљ бити Тутанкамон и сва његова блага.

„Оно што је такође важно о фараону јесте да су његов живот и смрт и даље обавијени велом мистерије. Због тога су људи добрим делом фасцинирани Тутанкамоном“, каже Тајеб Абас, шеф одељења археологију у Великом египатском музеју.

Градња музеја траје скоро колико је и Тутанкамон живео. Победнички дизајн, дело америчко-кинеског архитекте Шин Фу Пенга, усвојен је 2003. године. 

Градња је споро текла у наредним годинама, да би потпуно престала због немира 2011, а тек су наредне године радови заиста почели.

Статуе богова и фараона 

Колико је пројекат грандиозан добро илуструје чињеница да је статуа Рамзеса, највећи артефакт музеја, постављена 2018. године да би око статуе из 13. века пре нове ере могао да буде направљен атријум.

Више од 20 метара висока, исклесана је од 83 тоне црвеног гранита и један је од најимпресивнијих комада египатске уметности.

Укупно ће се у музеју наћи 87 статуа египатских богова и фараона, а док их посетиоци буду обилазили биће упознавани са 5.000 година историје древног Египта.

Пројекат је планиран да буде завршен до краја ове године.

број коментара 0 Пошаљи коментар