Скоро четврт милиона долара за Хендриксову гитару

Гитара на којој је почетком 1960. година свирао легенда психоделичног рока Џими Хендрикс, продата је на аукцији за 216.000 долара, што је четири пута више од почетне цене!

Према наводима аукцијске куће "GWS Auctions", Хендрикс је почео да свира на овој јапанској гитари кад је отпуштен из војске САД 1962. године.

Након што је напустио Форт Кембел, Џими се накратко преселио у Кларксвил у Тенесију, где је свирао са Вилсоном Пикетом, Слимом Харпом, Семом Куком, Ајком и Тином Тарнер, пре него што се преселио у Харлем у Нјујорку почетком 1964. године.

Тамо је остао две године, свирајући у кафеу "Wha" и клубу „Гепард“.

Како наводи аукцијска кућа, гитара је била у Џимијевом власништву док је кратко наступао са групом "Isley Brothers", као и његовим саставом „Џими Џејмс и Блу флејмс“.

Међутим, кад је напустио САД, инструмент је остављен у Њујорку у стану његовог друга Мајка Квасија, који је забележио податке о гитари непосредно пред смрт.

Гитара је првенствено процењена на 50.000 долара, да би се надметање завршило на 216.000.

На аукцији је продат и четрнаестокаратни златни прстен Елвиса Прислија (22.500 долара), пар Причевих љубичастих чизми (13.000 долара) и једна црна јакна Мајкла Џексона (20.000 долара).

број коментара 0 Пошаљи коментар